Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Karriärkvinnor går in i väggen

Långtidssjukskrivningarna bland högavlönade kvinnor har ökat med mer än 300 procent på fyra år. Strävan efter perfektion anses av forskare vara en av förklaringarna.<br />
Publicerad
Duktig på jobbet, vackert hem, söta och lyckliga barn och ett välmående socialt liv. Det är vad många kvinnor mitt i karriären siktar på, menar forskarna Hélène Sandmark och Monica Renstig i en studie de gjort på uppdrag av tjänstepensionsföretaget Alecta.
Forskarna har studerat långtidssjukskrivna kvinnor med en inkomst på minst 25 000 kronor i månaden i Alectas kundunderlag, och kan peka på fem orsaker till att så många sjukskrivs med stressrelaterade diagnoser.

  • De sjukskrivna kvinnorna jobbade för mycket, 33 procent arbetade regelbundet mer än 50 timmar i veckan. I den friska jämförelsegruppen var det 17 procent som jobbade lika mycket.
  • De vill vara duktiga och åtar sig för mycket, har svårt att säga nej och har inte lärt sig det "manliga" maktspelet.
  • Globaliseringen av företag har gett nya chefsstilar som kvinnorna har haft svårt att hantera.
  • De sjuka kvinnorna anser sig ha svårt att kombinera hem och arbete. Risken att drabbas av stressymptom fördubblas om kvinnorna har huvudansvaret hemma.
  • De befinner sig på arbeten där de helst inte vill vara, men vill inte förlora anställningstryggheten genom att byta jobb.

Sifs karriärcoach i Malmö, Anna Leo, tror att det stora ansvar som många kvinnor tar hemma är en av huvudorsakerna till att allt fler går in i väggen.
- Manliga chefer har i högre utsträckning hjälp på hemmaplan. Det gamla tankesättet lever kvar, även om kvinnan får lika mycket ansvar på jobbet.
Dessutom anser hon att det traditionella tänkandet i näringslivet gynnar män framför kvinnor, något som märks redan under studietiden.
- Många yngre ställer rejält höga krav på sig själva. Det vet att de måste vara lite bättre för att räknas lika mycket. Även om inte omgivningen ställer de kraven så gör de det själva.
Ett sätt att få stöd och hjälp i karriären är kvinnliga nätverk, menar Anna Leo.
- Det är väldigt värdefullt. Det finns exempel på riktigt duktiga kvinnliga chefer i Sverige som är goda förebilder. Det är få kulturer man kan ändra över en natt.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.