Duktig på jobbet, vackert hem, söta och lyckliga barn och ett välmående socialt liv. Det är vad många kvinnor mitt i karriären siktar på, menar forskarna Hélène Sandmark och Monica Renstig i en studie de gjort på uppdrag av tjänstepensionsföretaget Alecta.
Forskarna har studerat långtidssjukskrivna kvinnor med en inkomst på minst 25 000 kronor i månaden i Alectas kundunderlag, och kan peka på fem orsaker till att så många sjukskrivs med stressrelaterade diagnoser.
- De sjukskrivna kvinnorna jobbade för mycket, 33 procent arbetade regelbundet mer än 50 timmar i veckan. I den friska jämförelsegruppen var det 17 procent som jobbade lika mycket.
- De vill vara duktiga och åtar sig för mycket, har svårt att säga nej och har inte lärt sig det "manliga" maktspelet.
- Globaliseringen av företag har gett nya chefsstilar som kvinnorna har haft svårt att hantera.
- De sjuka kvinnorna anser sig ha svårt att kombinera hem och arbete. Risken att drabbas av stressymptom fördubblas om kvinnorna har huvudansvaret hemma.
- De befinner sig på arbeten där de helst inte vill vara, men vill inte förlora anställningstryggheten genom att byta jobb.
Sifs karriärcoach i Malmö, Anna Leo, tror att det stora ansvar som många kvinnor tar hemma är en av huvudorsakerna till att allt fler går in i väggen.
- Manliga chefer har i högre utsträckning hjälp på hemmaplan. Det gamla tankesättet lever kvar, även om kvinnan får lika mycket ansvar på jobbet.
Dessutom anser hon att det traditionella tänkandet i näringslivet gynnar män framför kvinnor, något som märks redan under studietiden.
- Många yngre ställer rejält höga krav på sig själva. Det vet att de måste vara lite bättre för att räknas lika mycket. Även om inte omgivningen ställer de kraven så gör de det själva.
Ett sätt att få stöd och hjälp i karriären är kvinnliga nätverk, menar Anna Leo.
- Det är väldigt värdefullt. Det finns exempel på riktigt duktiga kvinnliga chefer i Sverige som är goda förebilder. Det är få kulturer man kan ändra över en natt.
LINDA SVENSSON