Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Utredning ska föreslå ny sjukskrivningsmodell

Den nuvarande sjukförsäkringen har stora brister, anser Petter Odmark, sekreterare i socialförsäkringsutredningen.<br />
Publicerad
- Sjukförsäkringen är dåligt definierad och avgränsad och har klara tendenser till att vara en allmän försörjningsförsäkring, sa Petter Odmark på Svenskt Näringslivs seminarium rubricerat Förhindrar hälso- och sjukvården en minskning av sjukfrånvaron? Socialförsäkringsutredningen har i uppdrag att komma med förslag till en ny sjukskrivningsmodell. Förslaget ska vara klart efter riksdagsvalet nästa höst och bli underlag för en parlamentarisk utredning i samma ämne.
- Arbetsoförmågebegreppet borde förtydligas. Och det är viktigt att sjukskrivningen blir någorlunda rätt från början. Både beträffande diagnos och förväntningar hos patienten om vad hon/han kan förvänta sig av sjukskrivningen. Vi borde få till stånd folkbildning om vad socialförsäkringarna är och inte är.
Enligt Odmark är läkarens roll i en lång sjukskrivning överskattad. Den borde avgränsas till förmån för en funktion som han i brist på annat namn kallar case manager. Någon som tidigt och tillsammans med den sjukskrivne se till att olika instanser och experter kopplas in samtidigt och fortast möjligt.
Eva Nilsson Bågenholm är ordförande i Läkarförbundet. Hon talade om bristen på kunskap om symptomdiagnoser som depression och smärta. De går inte att mäta kemiskt och inte på något annat sätt heller.
- Vi borde få fungerande rutiner för sjukskrivning, guidelines, sjukskrivningskommittéer och flera aktörer som har avstämningsmöten tillsammans med patienten. Sjukskrivande läkare borde ha kontakt med andra professioner: kuratorer, psykologer, sjukgymnaster, dietister, arbetsterapeuter. Allt för att få ner sjukskrivningstiderna och förhindra utslagning.

LISBETH NIEMINEN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.