Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Företag är inte nöjda med Sifs kompetensarbete

Personalchefer efterlyser stöd och hjälpmedel i arbetet med kompetensutveckling. Men de tycker inte att Sif varit en bra partner i det sammanhanget på företagen.<br />
Publicerad
Trots att kompetensutveckling är en av Sifs paradfrågor saknar förbundets lokala företrädare legitimitet på området. Det visar en undersökning från i höstas bland 40 personalchefer på stora och mellanstora företag i mälardalsregionen samt några ägare till småföretag. De uppskattar Sifs professionalism i uppsägnings- och löneförhandlingar men tycker att de fackliga representanterna är oengagerade och dåligt pålästa när det gäller de anställdas kompetensutveckling.
Personaldirektörerna upplever att Metall är mer drivande i frågor om företagens långsiktiga kompetensbehov. Sifarna vill hellre bevara eller utveckla befintlig kompetens hos medarbetarna, resonerar de.
Samtidigt ropar företagen på hjälp med kunskapstillväxten. De är medvetna om att Sif har bra verktyg för karriärplanering, till exempel "Se om ditt hus", "Karriärcoachen" och "Kompetenskartan". Personalfunktionen vill att Sif bättre informerar både fackliga företrädare och chefer om dessa verktyg.
Ett annat förslag i undersökningen är att inte mötas som konfliktbenägna parter utan gemensamt ta fram konkreta utvecklingsplaner. Hellre dialog och projektarbete än förhandling.
Undersökningen väckte blandade känslor i förbundsstyrelsen. Sifs ordförande Mari-Ann Krantz tar kritiken på stort allvar. En och annan ledamot tycker att kritiken är flummig och att företagen varit avvisande när man försökt intressera dem för att använda fackets kompetensverktyg.
Kritiken stämmer med den bild som tidigare redovisats i Sifs Barometermätningar bland medlemmarna. Dessa anser inte att facket bidrar till den kompetensutveckling de erbjuds på arbetsplatsen.
De 40 personalcheferna delades upp på flera samtalsgrupper. Undersökningens resultat består av sammanställningar av diskussionen i grupperna. Studien är beställd och genomförd av Sifs enhet för Kompetens och karriär.

BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.