- Det är anmärkningsvärt, det finns anledning för arbetsgivarna att fundera på hur de använder sin personal. Det här innebär att man lätt söker nytt jobb, säger Lars Jonsson på Sif som sammanställt rapporten.
I utvecklingssamtalet kan man påverka möjligheterna till vidareutveckling. Men en femtedel av sifarna har inte utvecklingssamtal varje år. Mindre företag missar utvecklingssamtalen oftare. I IT- och telekombranschen är samtalen vanligare liksom kompetensutvecklingen.
För tre år sedan deltog 60 procent av de sifare som svarat i kompetensutveckling, i fjol 54.
- Det kan bero på att företagen har mycket uppsägningar och inte haft tid med långsiktigt arbete som utveckling och kompetens, säger Lars Jonsson.
Hälften svarar att företaget satt av pengar för kompetensutvecklingen. Vanligaste sätten att vidareutvecklas är dock att själv inhämta information, genom sina arbetsuppgifter och kollegor.
- Det behövs en ny syn på kompetensutveckling, det handlar inte bara om kurser och utbildningar. Men utöver det egna arbetet behövs kurser, säger Lars Jonsson.
Hur vanliga kompetensutveckling är skiftar över landet. I Södertäljde som är mest jämlikt, får 61 procent av männen och 62 procent av kvinnorna vidareutbildning.
Undersökningen bygger på intervjuer med 2 000 sifare, varav 1 000 i IT- och telekombranschen, svarsfrekvensen var 67 procent.
CHRISTINA SWAHN