Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Hemglass lägger ner fabrik i Strängnäs

Styrelsen för Hemglass anser att en fabrik räcker för att försörja den nordiska marknaden. Därför ska anläggningen i Strängnäs avvecklas.
Publicerad
- Vi har idag två fabriker, en i Strängnäs och en i Esbjerg, Danmark. På grund av överkapacitet har vi utrett olika möjligheter. Vi har ställt de två fabrikerna mot varandra och kommit fram till att det är bäst för företaget att koncentrera produktionen till Esbjerg. Anläggningen i Strängnäs kommer därför att avvecklas, säger Magnus Carlsson, VD för Hemglass.

Beslutet berör cirka 170 anställda på anläggningen i Strängnäs
- Det är ett tråkigt besked vi varit tvungna att ge våra medarbetare, säger Magnus Carlsson. Samtidigt är det nödvändigt för att Hemglass ska kunna fortsätta att vara ett konkurrenskraftigt företag. Vi kommer inom kort att inleda förhandlingar där vi kommer att diskutera en åtgärdsplan för de anställda.
Fram till årsskiftet är både Strängnäs och i Esbjerg igång. Därefter förläggs all produktion till Danmark. Cirka 145 medarbetare i produktions- och lagerverksamheten berörs direkt av förändringarna och cirka 25 medarbetare kommer att erbjudas tjänst på det nya huvudkontoret i södra Stockholm. Verksamheten vid Hemglass 37 försäljningsdepåer med cirka 250 bilar runt om i landet förblir oförändrad. Avvecklingen beräknas vara genomförd fram till årsskiftet.
Sifs fackombud Bo Matin säger att det är arton Sif medlemmar som berörs av ned läggningen.
- Men förhandlingarna har just inletts, så jag kan inte säga vilka som kommer att få jobb på huvudkontoret.

HANS PETTERSSON

Hemglass har 37 filialer, varav 21 är franchisetagare och de resterande 16 ligger under egna säljbolaget Hemglass Försäljning AB. Det innebär 250 bilar och totalt 400 anställda varav 170 på huvudkontoret i Strängnäs. Företaget säljer glass för cirka 500 miljoner kronor årligen.



Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.