Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facket fick inget veta när Mölndals bruk planerade lägga ned

- Jag blev kallad till möte klockan sju i går kväll. Jag förstod att det var nånting på gång, så jag kollade på text-tv, och där stod det att de lägger ned Mölndals bruk.<br />
Publicerad
Så beskriver Sifklubbens ordförande Håkan Lind hur han mottog beskedet.
Klippan äger tre bruk: Mölndal, Klippan och Lessebo. Samtliga går knackigt, men att det var Mölndal, med 300 anställda som skulle drabbas av nedläggning kom som en chock.
- Det är inte ett affärsmässigt beslut. Hade man resonerat affärsmässigt hade man troligtvis lagt ned Klippans bruk i stället. Men ägaren verkar ha en känslomässig bindning till tegelhögen där, säger Håkan Lind.
När Klippan AB tog över efter Stora Enso 2002 var de anställda tacksamma att få en ägare som ville driva pappersbruk. Stora Enso hade haft Mölndal på försäljningslistan i flera år, eftersom man ville renodla verksamheten.
- Vi tyckte att det var bättre att ha en ägare som ville ha oss.
Viss verksamhet kommer att bli kvar efter nedläggningen, som planeras till årsskiftet, nämligen arkning av kartonger, den verksamhet där man klipper till kartongark från stora rullar för skogsindustrin.
- Men det är bara 40 personer som arbetar med det, säger Håkan Lind.
Mbl-förhandlingarna har inte kommit igång, och de fackliga företrädarna har ännu inte blivit kallade. När det kommer att ske vet Håkan Lind inte, men han vet vad han kommer att begära.
- Vi vill ha en löntagarkonsult som tittar på det här. Det ser ut att vara ett emotionellt beslut. Det kan man inte bygga en affärsverksamhet på.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.