Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fler arbetsplatser med Sifombud

Sifs närvaro ute på företagen ökar. Men fortfarande bildas det få klubbar. Ökningen beror i första hand på att det tillkommit nya arbetsplatsombud.<br />
Publicerad
En mätning av hur stor andel av arbetsplatser med Sifmedlemmar som har klubb eller arbetsplatsombud visar på en svag uppgång. Störst är ökningen på företag med mellan fyra och tio medlemmar, där man gått från 36,4 till 39,5 procent på ett och ett halvt år. Svårast har det varit på de riktigt små företagen. Där har ökningen inte ens varit en procentenhet, från 8,7 till 9,6 procent.
Uppgången kan delvis bero på avdelningarnas ordinarie verksamhet, men sannolikt kan Sifs mångmiljonprojekt Fackets kraft ta åt sig mycket av äran.
- Vi påstår att projektet har åstadkommit merparten, säger projektledaren Britt-Marie Karlsson-Sander.
I dag saknar runt 130 000 Sifmedlemmar på 25 000 företag klubb. Fackets kraft är tänkt att lösa åtminstone en del av det problemet. Ett av projektets mål var att 800 nya klubbar skulle komma igång. Hittills, efter två tredjedelar av projekttiden, har det bara blivit omkring 150 klubbar. Låter man däremot också målet omfatta nya arbetsplatsombud är man på god väg att nå fram. Cirka 500 nya sådana har tillkommit tack vare Fackets kraft.

NIKLAS HALLSTEDT


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.