Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facklig kritik mot ändrat bonussystem på Astra Zeneca

Företagets nya bonus baseras på individens prestationer och saknar den garanterade del som tidigare fanns. Det oroar Sifklubben som tycker att individualiseringen har gått för långt.
Publicerad
Fram till år 2000 hade Astra ett så kallat vinstdelningssystem där alla anställda fick en lika stor utdelning oavsett befattning och insats. Från 2001 blev bonusen mer prestationsinriktad, men innehöll en garanterad del som baserades på koncernens vinst.
Sedan årsskiftet har Astra Zeneca ändrat systemet till att bli mer baserat på den enskildes insats. Nu försvinner den fasta vinstdelen. Istället bildar koncernens och enhetens resultat en pott som enhetschefen fördelar bland de anställda. Individuella mål sätts upp av cheferna tillsammans med medarbetarna och bonusen sätts sedan efter hur väl dessa mål har uppnåtts. Bonusen kan nu alltså i teorin lika gärna bli noll procent som tjugo, allt utifrån det individuella resultatet. Det är detta som Sifklubben är kritisk mot.
- Det är inte procentsatserna i sig som vi är oroade över, utan över att man tappar signalsystemet som säger att det fortfarande är kollektivets arbetsinsats som är avgörande för företagets resultat, säger Terje Andersson Sifklubbens ordförande på Astra Zeneca i Södertälje.
Han förstår att företaget vill belöna prestationer, men tycker att det gamla systemet med en fast del och en prestationsdel var en bra kombination.
- Differentieringen finns redan i lönesystemet. Det här sista steget som företaget har tagit är onödigt. Individualiseringen har gått för långt, säger han.

EMILIA MELLBERG

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.