Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Mer pengar till föräldralediga i energiföretag

På måndagen kom Sif överens med kemibranschen och Energiföretagen om nya avtal. För medlemmarna i elbolagen innebär det bland annat sex månaders föräldralön.
Publicerad
Båda avtalen är så kallade processlöneavtal. Det innebär att det i första hand är de lokala parterna som ska komma överens om hur stora löneökningarna ska vara. Men avtalen skiljer sig åt.
- Det finns en stupstock, men inte i form av en synlig siffra, säger Jan Jangsäter, Sifs förhandlare på energiföretagens område.
I stället fastställer de centrala parterna en branschsiffra om man lokalt inte har lyckats komma överens inom sex månader.
Enligt Jan Jangsäter är processlöneavtal en modell som har fungerat väl, och det fanns ingen önskan från Sifs håll att ändra på det.
- Vi har haft det sedan -98 och två år har vi fått fastställa en branschsiffra, men det finns skrivningar för att man lokalt ska komma fram i löneprocessen.
I avtalet för energibranschens 6 500 medlemmar står också att man ska räkna på löneutvecklingen som den föräldralediga troligen hade haft om han eller hon hade varit i tjänst. Dessutom har de fått föräldralönen utökad från två till minst sex månader.
När det gäller krav på arbetstidsförkortning har alla arbetstidsfrågor lyfts ur avtalet. I stället ska en särskild arbetsgrupp hantera båda parters krav och under 2004 jobba fram ett nytt arbetstidsavtal.
- Alla de frågorna har en månads uppsägningstid, och då har vi inte fredsplikt. Det var en förutsättning, annars hade vi kunnat fastna och då hade frågorna varit rökta, säger Jan Jangsäter.
För anställda inom bland annat kemi-, läkemedels- samt plast och gummiindustrin finns en stupstock på 6,8 procent efter tre år. Arbetstidsförkortningen på totalt 0,5 procent är uppdelad på de två sista avtalsåren.
- Skulle avtalet bli uppsagt det tredje året har man åtminstone fått en del av arbetstidsförkortningen, säger Ulla-Maria Jonsson på Sifs förhandlingsenhet.
Förhandlingarna med Allmänna Industrigruppen, där kemiindustrin finns, lades tidigare på is eftersom parterna stod för långt ifrån varandra.
- Det var arbetsgivarens bestämda ambition att få till ett systemskifte, att de ville att förhandlingar skulle ske mellan chef och medarbetare, som stod i vägen, säger Ulla-Maria Jonsson.
Liksom i Sifs övriga avtal hittills har man särskilda formuleringar om kvinnolöner och kompetensutveckling. Arbetsgrupper ska tillsättas för att syssla med de här frågorna.
- Mycket av sånt här finns redan i lagar och förordningar men det är viktigt att parterna visar att de tycker att det är en angelägen fråga. Men jag hade velat ha ännu tydligare skrivningar när det gäller hur föräldralediga behandlas i lönerevisionen.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.