- Problemet är att insamlingsmetoderna är olika. Man tar med olika faktorer i statistiken, så den går inte att jämföra, säger Magnus Hildebrand på Sifs förhandlingsenhet.
Sif menar att gemensam statistik är nödvändig för att komma åt lönediskriminering. Sif har arbetat hårt för att lyfta fram den frågan i avtalsrörelsen, men arbetsgivarna har lämnat den obesvarad i sina krav.
- De har bara det gamla systemet från 80-talet för ögonen, med befattningsnomenklaturen. Arbetsgivarna anser att det användes för att driva upp lönerna. Till viss del har de rätt, men det var inte det viktiga i det systemet, säger Magnus Hildebrand.
Med befattningsnomenklaturen fanns ålders- och kvalifikationstillägg, alltså förutbestämda löneökningar. Men Magnus Hildebrand tror att parterna har goda möjligheter att enas om en ny gemensam statistik.
- Det är inget som blir färdigt med avtalsrörelsen, det är så pass komplicerade frågor.
Även Karl-Olof Stenqvist, förhandlingschef på Teknikföretagen, tror att parterna kan enas.
- Det skulle inte förvåna mig om vi tillsätter en arbetsgrupp. Sedan är frågan om vi gör en gemensam statistik för hela sektorn eller om vi gör en på varje avtalsområde.
Men Stenqvist tror inte att lönestatistiken är någon större hjälp när det gäller att eliminera osakliga löneskillnader.
- Vår bedömning är att man måste se till de enskilda fallen. Stora statistikmassor blir för svårhanterligt. Jag har ingen övertro till statistiken i sådana fall.
LINDA SVENSSON