-Det kan vara svårt för olika fack att samverka sinsemellan eftersom det ibland påverkar lönerelationen mellan facken, säger Marie Trollvik, projektansvarig för European Project on Equal Pay.
Projektet har pågått i fyra EU-länder med syfte att ta fram kostnadsfria verktyg för jämställda löner. I Sverige inriktades verksamheten på att få i gång arbetet med jämställda löner. Tio arbetsplatser valdes ut för att bli goda exempel, däribland ABB, Sörmlands Grafiska och Utbildningsradion. Men arbetet har tagit tid, därför gör JämO en uppföljning.
Arbetsgivaren är skyldig att varje år genomföra en lönekartläggning. Om kvinnor och män får olika lön för likvärdiga arbeten ska det rättas till.
- Det visade sig att det blir problem vid lönekartläggningar eftersom det kan vara svårt att förstå vad som är likvärdiga arbeten, säger Marie Trollvik.
Enligt jämställdhetslagen ska man titta på arbetets krav och svårighetsgrad. Sedan ska lönekartläggningen genomföras i samarbete med facken och då ska alla tjänster ingå oavsett om de anställda tillhör LO, TCO eller Saco. Enda undantaget är vdn.
- Facken sitter på ett viktigt verktyg. De är skyldiga att efterfråga lönekartläggningar. Om fler utnyttjat den möjligheten hade arbetet för jämställda löner gått snabbare, säger Marie Trollvik.
För att öka kunskapen har 1 500 löneförhandlare i fack och företag utbildats. Nu har JämO vänt sig till länsstyrelsernas jämställdhetsansvariga med erbjudanden om att hålla utbildningar för arbetsgivare och fack i länen.
På
www.equalpay.nu finns en rad olika verktyg och tester för jämställda löner. Bland dem finns en checklista för att välja arbetsvärderingssystem, hjälp till kartläggning, analys och handlingsplan för jämställda löner och arbetsvärderingsmetoden Analys lönelots som datorprogram. Dessutom finns tester som visar hur bra ett företag arbetar med jämställda löner.
CHRISTINA SWAHN