Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsrätt

Stöd för facket i Irak

En månad efter de amerikanska truppernas attack mot ett fackföreningskontor i Bagdad har händelsen inte fått någon officiell förklaring. Fackets problem i Irak diskuterades på en internationell konferens i Amman före jul.
Publicerad
Konferensen i Jordaniens huvudstad Amman hölls 17-18 december. Den kallades samman av ILO och Fria fackföreningsinternationalen FFI (ICFTU) efter vädjanden från bland annat den irakiska fackliga federationen IFTU.
Det var den senares provisoriska huvudkontor i Bagdad som angreps av amerikanska ockupationstrupper 6 december. Lokalen vandaliserades och åtta fackliga ledare greps. De släpptes dagen efter. Två veckor tidigare hade USA-soldater gripit två ledare för de arbetslösas fackförening. Även dessa frigavs inom tjugofyra timmar.
Trots fackliga protester och krav på besked från den engelske parlamentsledamoten Harry Barnes (labour) har USA varken bett om ursäkt eller lämnat någon förklaring till arresteringarna.
Rent allmänt är ockupanterna och koalitionsmyndigheten missnöjda med att flera irakiska fackföreningar motsätter sig privatiseringen av irakiska företag. Redan är lönerna halverade och facket fruktar massuppsägningar. Arbetslösheten är 70 procent. Förmåner som tidigare utgick i de statliga företagen utöver lön har upphört.
Under konferensen i Amman leddes IFTU-delegationen av federationens ordförande Rasem Hussien Abdullah. Även ordförandena i irakiska journalist- och lärarförbunden deltog. Totalt 23 internationella och arabiska fackföreningar deltog i mötet.
FFI:s generalsekreterare Guy Ryder ser som en viktig uppgift att stötta de irakiska förbundens utveckling mot demokratiska och legitima fackföreningar. Han uppmanade koalitionsmyndigheten och det provisoriska styrande rådet att ta de irakiska löntagarnas problem på allvar. Ett steg är att utforma en arbetsrätt efter internationellt mönster.
Guy Ryder kritiserade Bushadministrationens vägran att låta företag i länder som var emot kriget vara med och konkurrera om investeringar i Irak.

BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arbetsrätt

Trafiklärare startade egen skola – avskedades

Trafikläraren gjorde som sina två kollegor och startade upp en trafikskola parallellt med sitt jobb. Men medan kollegorna fick vara kvar blev mannen avskedad.
Lina Björk Publicerad 12 november 2024, kl 13:14
hand pekar mot en maskin som mäter eco-driving
Trafikläraren startade upp en egen skola, men hade inga kunder. Han borde därför inte avskedats på grund av illojalitet, menar Unionen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Under medarbetarsamtal med sin chef berättade mannen att han var intresserad av att starta egen verksamhet. Kollegor till honom hade gjort samma sak, gått ned i tid och arbetade nu som konsulter på trafikskolan. Strax efter mötet blev han avskedad med motiveringen att han agerat illojalt.

Trafikskolan han registrerat var vilande, han bedrev ingen verksamhet och hans arbetsgivare förlorade varken några kunder eller affärer på grund av honom. Han hade dessutom informerat sin chef om planerna. 

– Att enbart starta upp ett eget bolag utan att aktivt bedriva verksamheten är inte tillräckligt för att anse det vara illojalt mot arbetsgivaren. I begreppet ligger att det måste finnas en viss skada för arbetsgivaren och så är det inte i det här fallet, säger Filip Vujcic, förbundsjurist på Unionen och företräder medlemmen i Arbetsdomstolen. 

Förutom att arbetsgivaren inte lidit skada av trafiklärarens sidobolag, var uppsåtet inte att vilseleda sin arbetsgivare. Tvärtom var han transparent, enligt stämningsansökan.  

– Vår medlem har varit helt ärlig med sin arbetsgivare. De har fört en dialog om saken, vilket inte var konstigt med tanke på att flera kollegor har haft exakt samma upplägg. Att han blev avskedad kom som en överraskning.

Unionen stämmer nu arbetsgivaren på sammanlagt 150 000 kronor plus utebliven lön. 

* Kollega har bett trafikskolan i södra Sverige om en kommentar om tvisten. De svarar via mejl att de inte kommenterar pågående ärenden.