I de gemensamma avtalskraven för Sif, CF och Metall inom teknikföretagen står att parterna varje år ska göra en kartläggning och analys för att hindra osakliga eller oförklarliga löneskillnader mellan könen. Analysen ska vara klar i god tid före ordinarie löneförhandlingar och felaktigheter ska justeras.
Exakt samma formuleringar återkommer i Metalls egna avtalskrav. Men Sif har en kompletterande skrivning, som säger att kartläggningen ska göras "i normalfallet under det tredje kvartalet". Därefter ska en "åtgärdsplan upprättas för att inom en treårsperiod uppnå jämställda villkor".
Det innebär att analysen för Sifs kvinnor får vänta till hösten 2004 och att elimineringen av osakliga löneskillnader i sämsta fall dröjer till hösten 2007.
- Den oförklarliga löneskillnaden hos oss mellan kvinnor och män är 2 175 kronor i månaden. För att göra ordentliga kartläggningar enligt lagens krav behöver man nog tre år, säger Mari-Ann Krantz.
Har inte såna kartläggningar redan gjorts? Det här är inte första gången Sif avtalar om jämställda löner.
- Det görs alldeles för få kartläggningar på företagen. Vi vill sätta fokus på det här kraftigt.
En skrivning i ett centralt avtal eller avtalskrav är ingen garanti för att det kommer att genomföras. Det är ett stöd för de lokala förhandlarna. I Sifs kompletterande text ingår också att arbetsgivarna ska förse klubben med all information som behövs, bl a "samtliga tjänstemäns löner" på företaget.
På den gemensamma fackliga kravlistan finns dessutom att föräldralediga ska ha samma lönelyft som sina arbetskamrater. En undersökning som Sif gjort visar att en del av löneglappet kan förklaras med svag eller obefintlig löneutveckling för kvinnor under föräldraledigheten.
Teknikarbetsgivarna har i sitt motbud inga kommentarer om osakliga löneskillnader på grund av kön.
BJÖRN ÖIJER