Pengar för själva kompetensutvecklingen hann däremot inte klubben få. I början av året granskades projektet av Arbetsmarknadsstyrelsen (AMS) som är tillsynsmyndighet. AMS slog larm direkt. Enligt regelsystemet måste deltagarna vara anställda hos företaget som får bidraget. Men de 48 sifarna i projektet får sin lön från Volvo, inte från Sifklubben. "Inga kostnader är stödberättigade", konstaterade granskaren.
Svenska ESF-rådet i Göteborg som beviljade utbetalningen kräver nu pengarna tillbaka. Men Sifklubben har vänt sig till länsrätten. Enligt klubben var handläggarna på ESF medvetena om att de förtroendevalda är anställda av Volvo. Dessutom, hävdar klubben, har ESF gjort en intern revision av projektet utan anmärkningar.
Handläggaren på ESF Thorsten Wiktorsson bestrider uppgifterna.
- Det var inte känt från början att de var anställda av Volvo. Jag har inte varit med och diskuterat den saken. Här står ord mot ord.
Men borde inte ni ha reagerat på en uppgift om att en fackklubb har 48 anställda?
- Nej, Metallklubben vid Volvo som också har fått pengar har ett 30-tal som är avlönade av facket. Dessutom hade vi hundratals ansökningar att handlägga vid den här tidpunkten.
Thorsten Wiktorsson nekar också till att ESF skulle ha gjort någon egen revision.
- I mån av tid besöker vi projekten och frågar hur det går. Jag har besökt klubben, men det kan inte sättas under rubriken intern revision.
NIKLAS HALLSTEDT