Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Saab pekar ut övertaliga före förhandling

Ytterligare 95 anställda ska bort från Saab i Trollhättan. Företaget har redan presenterat en lista med namnen.
Publicerad
Normalt förfarande vid neddragningar är att man sätter sig vid förhandlingsbordet för att först slå fast att det finns en övertalighet. Fack och arbetsgivare ska tillsammans se över organisationen och se var det måste skäras ned. Först därefter börjar man diskutera namn. Men nu har Saab som första steg presenterat två listor med personer som man vill ha bort. På den ena listan finns namn på 25 tjänstemän, på den andra 70 metallare.
- Företaget kan komma med förslag på vilka som ska bort, och det är vad de anser att de har gjort nu. Normalt brukar man i grunden ha en turordningslista, här är det mer pang på, säger Sifklubbens ordförande Lars Johansson.
Staffan Green på Sifs förhandlingsenhet tycker att förfarandet låter märkligt.
- Ett företag kan föreslå namn, men då har de sprungit lite väl fort. Först ska man mbl-förhandla om organisationen. Kan man inte komma överens kan företaget alltid säga upp, men med risken att det krävs på skadestånd.
Saab hävdar att de 95 varslade är en eftersläpning från en större neddragning i våras.
- Jag tror inte att företaget får hålla på och vela så här mer för ägarna. Det är inte gratis, och så ger det en del badwill. Jag kan inte se att det blir några fler neddragningar efter det här, säger Lars Johansson.
Sifs, CF:s och Ledarnas klubbar ska nu prata med de 25 tjänstemännen på listan. I några fall tror de att de kan nå bra lösningar med exempelvis avgångspension.
- Bland de 25 finns det kanske de som upplever det som en befrielse. Jag ser vissa problem men också vissa lösningar. Men det har inte samma dignitet som på Metallsidan. Där håller företaget på att förhandla in 50 visstidsanställningar. Sedan går de in i nästa rum och varslar 70 personer, säger Lars Johansson.
Samtidigt som varslen nu kommer håller man på och förhandlar om det 25-punktsprogram som ledningen presenterat.
- Många saker är konstiga och dumma i det, annat är inga problem. Det känns som om företaget slår in en öppen dörr ibland.

LINDA SVENSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.