Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Massiv kritik mot IBM:s lönesystem

IBM vill förändra sitt lönesystem och göra upp med varje anställd. Sifklubbarna på IBM i Eskilstuna och Stockholm uppmanar medlemmarna att inte skriva under.
Publicerad
- Det handlar om principen, systemet för lönerna ändras hela tiden, det finns ingen trygghet. Avtalet är bedrägligt formulerat, det är svårt att förstå vad man skriver under, säger Marina Åman, ordförande för Sifklubben vid IBM i Stockholm.
IBM har skickat ut nya avtal till de cirka 3 200 anställda som ska godkänna att den rörliga delen av lönen minskas med fyra procent från första januari i år, samtidigt som den fasta lönen ökas med tre procent från den första juli. Sif har protesterat mot att de anställda inte kompenseras för det första halvåret. Avsikten är att kortsiktigt spara pengar uppger IBM:s personalchef Marie Ygge.
- I avtalen förbehåller vi oss rätten att ändra bonussystemet, det gör att vi kan höja bonusen, säger Marie Ygge som medger att det innebär att bonusen även kan sänkas.
Att skriva på de nya avtalen är enligt IBM:s personalchef frivilligt.
- Majoriteten av de anställda har redan avtal där vi kan ändra. Om de inte skriver på går vi ut med informationen om förändringen, säger Marie Ygge.
IBM valde att gå ut med individuella avtal då lokala uppgörelser inte kunde nås med alla åtta klubbarna. Sifklubben på IBM i Göteborg ställde sig utanför.
- När systemet infördes fick alla en sänkning med fem procent av den fasta lönen. Därför kan vi inte gå in i en förhandling nu eftersom det skulle innebära att vi sanktionerar lönesystemet, säger Sifklubbens ordförande John Federstedt.
Den rörliga lönen "variable pay" infördes 1994.
- Om de flesta som var med 1994 hade förstått konsekvenserna hade de aldrig skrivit på. De som gick med då saknar fortfarande de procent som de avstod, säger John Federstedt.
Farhågor finns för att förändringen kan innebära en lönesänkning. Men det är svårt för Sif att hävda en lönesänkning i strid mot kollektivavtalet, eftersom det gäller bonus. Och det inte finns några lokala avtal mellan företaget och facket.
- Här går företaget ut till varje anställd och de får välja, då kan vi inte hävda att det här är en lönesänkning, säger Magnus Hildebrand, ombudsman på Sifs förhandlingsenhet.
Bonussystem kan slå negativt, menar han.
- Det är bättre med en rejäl grundlön. Den individuella prestationen ska synas i lönesättningen och löneutvecklingen, inte i bonusen. Ett vinstdelningssystem som är rakt och enkelt kan vara bättre.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.