Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sifekonom ser positiva tecken

Svensk ekonomi är inte i kris, men ekonomin går långsammare än väntat. I det här läget måste snabba insatser prioriteras för att hjälpa sjukskrivna tillbaka till jobbet, anser Sifekonomen Gösta Karlsson.
Publicerad
Regeringen anser att det ekonomiska läget är sämre än väntat och sänker tillväxtprognosen. Enligt finansministern utvecklas inte exporten så positivt som regeringen förväntat sig. Men Gösta Karlsson är inte lika pessimistisk.
- Det finns positiva siffror, orderingången till industrin pekar uppåt. Att exporten inte motsvarar förväntningarna handlar om tidsförskjutning, säger Gösta Karlsson.
Inför vårbudgeten har regeringen annonserat reformstopp och uteblivna höjningar av taken i sjuk- och föräldraförsäkringen för att undvika att utgiftstaken spräcks.
Boven i dramat är delvis budgetreformen som har gjort att regeringen är fången i sin egen tvångströja, menar Gösta Karlsson.
- Krisen i ekonomin handlar mer om en kris i en del av transfereringssystemet än om en kris i Sveriges ekonomi. Utgiftstaken gör det svårare för regeringen att agera, ibland handlar det mer om att tidsanpassa saker än att ligga precis i balans vid varje enskilt tillfälle. I det här läget bör insatser för att få ned sjukfrånvaron prioriteras, och därför bör pengar också flyttas till sådana insatser.
Orsakerna till sjukskrivningarna måste utredas snarast, anser Gösta Karlsson, som vill se större anslag till försäkringskassorna.
- Det handlar om att hjälpa så många som möjligt tillbaka till jobbet och få arbetsgivarna att ta ansvar för rehabilitering, myndigheterna måste samverka och inte motverka varandra.
Utrymmet för reformer skulle kunna ökas med en momssänkning vilken skulle öka konsumtionen och generera ökade intäkter till staten, menar Gösta Karlsson. Även sänkt ränta är positivt.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.