Tio miljoner människor demonstrerade mot krigsplanerna veckoslutet 15-16 februari. Den globala fackföreningsrörelsen deltar i protesterna.
Amerikanska lo stödde USA:s krig i Vietnam men har nu tillsammans med brittiska LO uppmanat sina regeringar att söka en fredlig lösning på Irakkonflikten och i sista hand uppbåda ett brett internationellt stöd för ett militärt ingripande. För ett tydligare nej till krig står det fackliga nätverket USLAW (US Labor Against the War), som representerar 4-5 miljoner amerikaner och vars upprop stöds av 550 fackliga ledare för 130 miljoner medlemmar i 53 länder. Uppropet värnar både om irakiska civila, amerikanska soldaters liv och välfärdspolitiken som tar stryk av kostnaderna för den militära uppladdningen.
I australien har nio fackliga organisationer bildat en koalition som aktiveras i samma ögonblick som Irak anfalls, även om kriget sanktioneras av FN. Fackliga centralorganisationer i Tyskland och Norge är emot en militär lösning. Finn Erik Thoresen, vice ordförande i norska LO, har förklarat varför han engagerar sig för ett land med en regim som förtrycker mänskliga rättigheter: "Hade Irak producerat broccoli och inte olja, hade Bush inte vetat var det landet ligger".
Också internationaler där Sif ingår, Fria fackföreningsinternationalen FFI och Metallarbetarfederationen IMF, vill se en fredlig lösning. De räknar hundratals miljoner medlemmar världen över.
Facket i Sverige har beklagligt nog legat lågt hittills. Man stöder genom internationalerna FN-linjen men tar få egna initiativ. Ett undantag är LO-distriktet i Stockholm som uppmanade till deltagande i den stora antikrigsdemonstrationen i februari. Grafikernas ordförande Malte Eriksson påminner om att facket i grunden är en fredsrörelse. "När Sverige skulle gå i krig emot Norge, då var det facket som röt till", säger han till Dagens Arbete och tillägger att en diktator inte kan avsättas genom att bomba barn.
Sifordföranden mari-ann Krantz anser personligen att ett krig måste undvikas till varje pris och menar att TCO kan agera i frågan.
Fackets mobilisering kan bli avgörande. Ett krigsutbrott skulle ekonomiskt skada varje medlem i form av stigande olje- och bensinpris, fallande börs och pensionssparande, osäkra boräntor, skakig arbetsmarknad. Antalet civila offer, miljökonsekvenser och rättsordningens sönderfall går inte att prissätta.
BJÖRN ÖIJER