Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

4 000 ska lämna ABB i Sverige

Efter att ABB:s bokslut redovisat en nettoförlust på 6,6 miljarder för 2002 kommer beskedet att personalstyrkan ska minska. Totalt ska 4 000 tjänster bort.
Publicerad
Vid halvårsskiftet 2004 ska de ABB-anställda i Sverige vara 1 000 färre. Samtidigt beräknas cirka 3 000 personer lämna koncernen när ABB Building System säljs.
När ABB minskar personalen med 1 000 tjänster drabbas Västerås hårdast, där kan 600 förlora jobbet. Av dem har 400 redan fått besked om att jobbet är hotat. Ytterligare 100 personer i Arboga och Malmö är i samma situation. Därtill berörs 500 personer runt om i landet.
- Vi inser att något måste göras. Men alla kommer inte gå ut i arbetslöshet. Vi måste jobba med att hitta nya arbetsuppgifter inom och utom ABB, säger Sifklubbsordförande Thord Wedin som framhåller att det handlar om en process där alla ska lära sig jobba smartare.
Efter upprepande neddragningar och omorganisationer får de anställda nu vänta ytterligare ett och ett halvt år på att få besked. Men att processens drar ut på tiden behöver inte vara negativt enligt Thord Wedin.
- Om konjunkturen vänder kommer de här siffrorna inte vara aktuella.
Neddragningarna ser han som en följd av för höga projektkostnader fem, sex år tillbaka i tiden. Tolkningen av bokslutet är att rörelsen trots allt går bra, även om den belastas av skulder och avsättningar för asbetsproblem. Inför ABB:s framtid är Thord Wedin optimistisk.
ABB fortsätter jaga kostnader och ambitionen är att minska antalet anställda från 139 000 till färre än 100 000 vid halvårsskiftet 2004. Omkring 30 000 anställda beräknas lämna koncernen i samband med försäljningar. I Sverige gäller det ABB Building System.
- Vi tror att försäljningen inte innebär någon större förändring av verksamheten, säger Kenneth Nielsen, vice ordförande i Sif:s koncerfack.

CHRISTINA SWAHN






Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.