Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Facket vill att Sandvik bevisar sin oskuld

- Sandvik har inte förstått att samarbetet med Röda korset ställer högre krav på moral och etik, säger Sifklubbsordförande Torbjörn Ahlmén apropå företagets affärer med ett kontroversiellt gruvföretag i Ghana.
Publicerad
Strax före jul slöt Sandvik ett samarbetsavtal med Röda korset. Syftet var att ge anställda utbildning i affärsetik samt socialt och ekologiskt ansvarstagande. Sandvik skulle bistå Röda korset med katastrofhjälp.
Men trots detta uppdagades det att Sandvik samarbetar med ett gruvbolag i Ghana som anklagas för rovdrift på både människor och miljö.
Nu väntar Sifklubben på resultatet av den utredning företaget lovat göra.
- Sandvik måste bevisa att det inte är så här. Och om det är så får man agera utifrån det. Våra förväntningar är att det här inte upprepas. Företaget har ansvar mot både kunder och anställda att få bort det skamfilade ryktet, säger Torbjörn Ahlmén som betonar att många anställda tagit illa vid sig.
Men vad samarbetet med Röda korset innebär i realiteten är fortfarande oklart.
- Vi hoppas att det rullar på enligt uppgjorda planer. Samarbetet bygger upp förväntningar på högre moral och etik. Sandvik måste se över kundrelationer så att företaget inte försätts i en sådan här situation igen. Här måste vi hjälpas åt, säger Torbjörn Ahlmén.
Samtidigt rapporterar SwedWatch, som bevakar svenska företags agerande, att Sandvik har slutit avtal med det indonesiska företaget Freeport som anklagas för att låta militär skydda sina tillgångar samt orsaka stor miljöförstörelse. Detta är dock något som Sifklubben inte känner till.
Uppmärksamheten kring Sandviks affärer i Ghana visar enligt Röda korset behovet av att personalen utbildas. Men avtalet är inget fribrev och samarbetet kan avbrytas, säger Röda korsets kommunikationschef Katarina Mohlin till Svenska Dagbladet.
Även Atlas Copco har kunder inom gruvindustrin i Ghana. Håkan Hagerius, ordförande för Sif:s koncernfack på Atlas Copco, väntar nu på resultatet av den undersökning som pågår i företaget.
- Det är troligt att detta kommer upp som en fråga på årsmötet, då kan vi diskutera ett agerande tillsammans med Metall och CF, säger Håkan Hagerius.
Både Sandvik och Atlas Copco har verksamhet runt i om världen. Sandvik har drygt 37 000 anställda i mer än 130 länder. Atlas Copco har cirka 26 000 anställda och tillverkar produkter i 14 länder.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.