Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kraftfulla protester mot krig i Irak väntas

I morgon, lördag, väntas människor över hela världen demonstrera mot ett krig i Irak. Ett 40-tal protestmarscher planeras i Sverige. - Det blir en unik manifestation på grund av sin bredd, säger Jan Lönn, ordförande i Nätverket mot krig, som arrangerar marschen i Stockholm.
Publicerad
Manifestationen inleds på Norra Bantorget där demonstranterna samlas för att sedan tåga mot den amerikanska ambassaden på Djurgården. På talarlistan finns alla riksdagspartier, utom moderaterna, representerade. Där finns också företrädare för folkrörelser, kristna och muslimska samfund liksom för ideella föreningar. LO-distriktet i Stockholm har uppmanat alla fackanslutna att protestera mot kriget och en representant för Transportarbetareförbundet talar vid demonstrationen.
Någon företrädare för tjänstemännen finns inte på talarlistan. Sifs ordförande Mari-Ann Krantz har sagt att hon anser att TCO borde påverka det internationella facket att ta ställning mot ett krig men TCO avvaktar, vilket förvånar Jan Lönn.
- Vi upplever att det finns ett starkt stöd bland TCO:s medlemmar och organisationen har ju tidigare varit mycket engagerad i fredsfrågor. Vi önskar att de tar klarare ställning.
Jan Lönn ser det stora engagemanget i världen mot ett krig i Irak som ett demokratiskt uppvaknande.
- När ett land säger att man kan bryta mot FN:s antivåldsregler så är det ett hot mot FN, ett brott mot folkrätten och ett hot mot alla småstater.
- USA bedriver utpressning mot hela världssamfundet när man säger att FN inte har någon relevans om man inte ställer upp på USA:s planer. Frågan ska fortsätta behandlas av säkerhetsrådet och vi kräver att den svenska regeringen säger nej till ett krig, säger Jan Lönn.
Manifestationer planeras i ett 50-tal huvudstäder och på andra orter runt om i världen. I Sverige ska demonstrationer hållas på ett 40-tal orter och Nätverket mot krig tror att minst 10 000 kommer att delta i Stockholm.
Thomas Hammarberg, generalsekreterare för Palmecentret, ska tala på Norra Bantorget.
- Iraks folk har under många år fått utstå förtryck, terror och sanktioner och nu måste folket besparas ytterligare påfrestningar, även om vi reagerar mot den terror som Saddam utövar och allt det han representerar, säger han.
- Det är viktigt att vapeninspektörerna får mer tid. Vi ska också ge oppositionsgrupperna i Irak stöd, fortsätta granska vad som händer och använda de medel som finns inom FN för att öka trycket på regimen.
Jan Lönn tror att demonstrationerna får en verkan.
- Om man jämför med Vietnamkriget så är skillnaden att vi får en stark opinion innan ett krig inleds och det betyder säkert mycket.

ANITA TÄPP




Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.