Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kvinnorna ska bli fler i IMF

Männen dominerar stort i det internationella metallfacket. Nu ska Sifs erfarenheter användas till att öka kvinnorepresentationen till 20 procent.
Publicerad
Som kvinnlig förbundsordförande tillhör Sifs Mari-Ann Krantz undantagen inom IMF. Faktum är att organisationen länge saknat handlingsplaner för jämställdhet. Men nu har ledningen beslutat om ett antal åtgärder som ska öka antalet kvinnor. Målet är att 20 procent av dem som deltar i centralkommittén och kongressen ska vara kvinnor. Ett mål som kan tyckas lågt.
- Först föreslogs 25 procent. Men ledningen menade att det inte finns så många kvinnor. Vi tror att 20 procent av medlemmarna är kvinnor. Med utgångspunkt från hur det ser ut i dag är det ett jättehögt mål, säger Sifs internationella sekreterare Margareta Zandén som deltar i arbetet.
Under IMF:s snart 110-åriga historia har ingen kvinna suttit i ledningen. På den senaste kongressen var 11 procent av delegaterna kvinnor. Nu föreslås att ledningen ska bestå av minst sex kvinnor efter nästa kongress. Något som kan innebära att nya poster tillkommer, eftersom det är tveksamt om männen lämnar sina. Men det råder också brist på kandidater.
För att kvinnorna ska komma fram ska man blåsa liv i IMF:s kvinnokommitté och en kvinnokonferens anordnas. Ambitionen är att kvinnor ska delta i alla världsrådsmöten, IMF-projekt, delegationer och möten. Samtidigt ska kvinnorepresentationen rapporteras kontinuerligt.
- Vid nästa kongress ska fler kvinnor synas i talarstolen och på podiet så att det syns att det hänt något, säger Margareta Zandén som framhåller att internationellt arbete karaktäriseras av långsiktighet.

CHRISTINA SWAHN




Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.