Endast 2 procent vet att Sifs ordförande heter Mari-Ann Krantz. Det är ändå bättre än året innan, då 1 procent klarade frågan. Det är osäkert om den "framgången" hänger ihop med förbundets stora satsning på reklam.
På frågan om reklamkampanjerna synts svarar 23 procent jakande. Bland medlemmarna är andelen dubbelt så hög, vilket skulle kunna bero på att de läst Siftidningen. Av dem som sett kampanjen anser 28 procent att "budskapet" var intressant.
I en uppföljning på Internet ombads personerna att välja vilka egenskaper som är mycket viktiga för fackförbund. I topp kom "ger bra hjälp och stöd", "är måna om sina medlemmar", "lätta att få kontakt med", "skapar opinion", "vill påverka", "vågar ta ställning och "erbjuder arbetslöshetsförsäkring".
Det är dock bara det sistnämnda attributet som de svarande förknippar med Sif. Förbundet utmärks av att vara "utåtriktat", "modernt", "i förändring" och ha "tankar och idéer som är spännande". Den efterfrågade egenskap som passar minst ihop med Sif är "vågar ta ställning i viktiga frågor".
Även de "konkurrerande" förbunden uppfattas som "moderna", med undantag för HTF, som uppfyller önskemålen om att "måna om sina medlemmar" och "vilja påverka arbetsgivare".
I en analys förknippas Sif med ord som "glädje", "lycka" och "lugn", medan exempelvis Metall kommer nära "mod" och "kraftfullhet" och Civilingenjörsförbundet kopplas till "materialism" och "individualism".
DAG BREMBERG
Fotnot: Undersökningen har gjorts av Ipsos-Eureka på uppdrag av Sif. Under november i fjol har man intervjuat 504 personer som hör till Sifs målgrupp, dvs privatanställda med högskoleutbildning i åldrarna 25-40 år. Knappt halva gruppen har sedan gått med på att besvara ytterligare frågor via Internet.