Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sif uppfyller inte önskemålen

Sif uppfattas som ett modernt, utåtriktad förbund, enligt en opinionsundersökning. Men det är andra saker som folk efterlyser: ett fack som ger sina medlemmar bra stöd och vågar ta ställning.
Publicerad
Av de tillfrågade - unga, högskoleutbildade inom industrin och andra Sifbranscher - var 23 procent medlemmar. Exakt lika många svarar att Sif är ett av de förbund som de "föredrar". Ytterligare 17 procent "kan tänka sig" medlemskap, medan 31 procent säger sig veta för lite om Sif.
Endast 2 procent vet att Sifs ordförande heter Mari-Ann Krantz. Det är ändå bättre än året innan, då 1 procent klarade frågan. Det är osäkert om den "framgången" hänger ihop med förbundets stora satsning på reklam.
På frågan om reklamkampanjerna synts svarar 23 procent jakande. Bland medlemmarna är andelen dubbelt så hög, vilket skulle kunna bero på att de läst Siftidningen. Av dem som sett kampanjen anser 28 procent att "budskapet" var intressant.
I en uppföljning på Internet ombads personerna att välja vilka egenskaper som är mycket viktiga för fackförbund. I topp kom "ger bra hjälp och stöd", "är måna om sina medlemmar", "lätta att få kontakt med", "skapar opinion", "vill påverka", "vågar ta ställning och "erbjuder arbetslöshetsförsäkring".
Det är dock bara det sistnämnda attributet som de svarande förknippar med Sif. Förbundet utmärks av att vara "utåtriktat", "modernt", "i förändring" och ha "tankar och idéer som är spännande". Den efterfrågade egenskap som passar minst ihop med Sif är "vågar ta ställning i viktiga frågor".
Även de "konkurrerande" förbunden uppfattas som "moderna", med undantag för HTF, som uppfyller önskemålen om att "måna om sina medlemmar" och "vilja påverka arbetsgivare".
I en analys förknippas Sif med ord som "glädje", "lycka" och "lugn", medan exempelvis Metall kommer nära "mod" och "kraftfullhet" och Civilingenjörsförbundet kopplas till "materialism" och "individualism".

DAG BREMBERG


Fotnot: Undersökningen har gjorts av Ipsos-Eureka på uppdrag av Sif. Under november i fjol har man intervjuat 504 personer som hör till Sifs målgrupp, dvs privatanställda med högskoleutbildning i åldrarna 25-40 år. Knappt halva gruppen har sedan gått med på att besvara ytterligare frågor via Internet.

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.