Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Samstämt om euron

Sällan har en socialdemokrat varit så ense med en moderat som på måndagen. Saken gällde folkomröstningen om EMU den 14 september.
Publicerad
Platsen var Sifhuset i Stockholm. Arrangör var den nybildade föreningen Fackliga röster för Europa, av vilka många är Metallmedlemmar. Föreningens ståndpunkt är att svenska företag med euron som valuta skulle slippa drabbas av stora valutarisker.
Anders Sundström är socialdemokratisk riksdagsman. Ulf Dinkelspiel leder den borgerligt dominerade rörelsen Sverige i Europa och är även chef för Sveriges Exportråd. Båda talade sig varma för euron. Enligt Dinkelspiel överväger fördelarna såväl politiskt som ekonomiskt:
- Medlemskap i EMU omöjliggör framtida devalveringar, något som vi har mycket dåliga erfarenheter av i Sverige. Stabiliteten ökar liksom hela tanken med EU och dess inre marknad. Också utrikeshandeln, som vi är så beroende av, skulle må väl.
Sundström propagerade för att Sverige ska passa på att ansluta sig till EMU nu när statsfinanserna är goda. Han är övertygad om att ett medlemskap kommer att öka tillväxten och ge lägre konsumentpriser, det sistnämnda tack vare större konkurrens. En gemensam valuta gör det lättare att jämföra priser inom unionen. Förutom att medborgarna skulle slippa besväret och kostnaden att växla pengar inför utlandsresor.
- Vänta och se är en farlig väg, sa Dinkelspiel. Vi har en tuff match framför oss.

LISBETH NIEMINEN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.