Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Erfarenheter från Colombia ger nytt biståndssamarbete

TCO, LO och Svenskt Näringsliv initierar biståndsprojekt i syfte att utveckla samarbetet på arbetsmarknaden.
Publicerad
- Det övergripande målet är att få ett partssamarbete för en mer stabil arbetsmarknad som kan gynna produktionen i landet. Det kan ligga till grund för ett socialt arbete, säger Lars Bengtsson, utredare på TCO.
Länder i Asien, Afrika, Latinamerika och Östeuropa är aktuella och i många av dem finns svenska företag. Finansieringen väntas ske med medel från Sida.
Initiativet tas utifrån erfarenheter av ett gemensamt projekt i Colombia där ett avtal mellan parterna skrevs under i Sverige för ett år sedan. Utifrån det har de colombianska organisationerna hållit seminarier om förhandlingar och arbetsmiljö.
- Överenskommelsen har lett till diskussioner om partssamarbete. Nu talar de med varandra i stället för att skapa lösningar genom konflikter. Historiskt sett har konflikterna i Colombia lösts med våld i stället för med kompromisser, säger Lars Bengtsson.
Att den colombianska landsorganisationen, COT, nyligen beslutat att ta avstånd från all väpnad kamp i landet och respektera konstitutionen, vill han också se som ett resultat av projektet.
- Attityden har förändrats. Tidigare var det mer antingen eller från fackets sida. Det ledde till att regeringen antog lagar och facket marginaliserades. Nu har det förändrats och vi vill gärna se att vi bidragit till detta, säger Lars Bengtsson.
Det betyder dock inte att strejkernas tid är förbi i Colombia. Så sent som i går deltog colombianska oljearbetare i en 24-timmars aktion mot att en facklig aktivist hotas med husarrest.
Samtidigt är Colombia det i särklass farligaste landet för fackligt aktiva, år 2001 mördades 201 av dem.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.