Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Arbetskraftsinvandring kan bli förlustaffär

På kort sikt kan arbetskraftsinvandring vara ekonomiskt fördelaktig. Däremot är de långsiktiga effekterna tveksamma, visar en ny rapport.
Publicerad
I framtiden hotar arbetskraftsbrist, hävdar bland andra arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv. Ett av deras recept är att öka invandringen.
Men det är en tveksam slutsats, visar rapporten från den statliga myndigheten ITPS, Institutet för tillväxtpolitiska studier. Vad som kan ske är att tillgången till billig arbetskraft ger svaga företag och stagnerande branscher en chans att överleva, och på så vis fördröjer en nödvändig strukturomvandling. Historiskt sett har brist på arbetskraft lett fram till arbetsbesparande nydaningar, påpekar ITPS. Det har i sin tur bidragit till ekonomisk tillväxt och välstånd.
ITPS ställer sig också frågande till varifrån denna arbetskraftsinvandring skulle komma. Enligt en skattning gjord av FN behöver EU en årlig nettoinvandring på 12,7 miljoner personer årligen 1995-2050. Även i USA och Japan är behovet av arbetskraft stort. Men de länder som man framförallt hoppas kunna importera arbetskraft ifrån, Kina, Indien och de nya stater som bildats efter Sovjets sönderfall, har egna demografiska problem.
Det är inte heller givet att ett land som Sverige med relativt låga löner för högutbildade och relativt höga skatter skulle vara det mest attraktiva landet att söka sig till.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.