Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Uppsagda och ännu icke uppsagda

Telekomjätten ericsson ska till år 2004 spara sig ur sin kostnadskris genom att minska personalen från 107 000 härom året till under 60 000.
Publicerad
Det är en smärtsam process. Den sker genom "outsourcing" och varsel. Uppsagda erbjuds karriärplanering, utbildning och full lön under dubbel uppsägningstid - om de avstår från bland annat förtur till återanställning.
Att behandla de uppsagda humant är en medveten strategi från
Ericsson. Ett syfte är att dämpa oron hos de anställda som får behålla jobbet, åtminstone fram till nästa varsel. Det är dock inte givet att effekten uppnås. Förtvivlade medarbetare har under hösten bett sina fackliga representanter om hjälp med att bli uppsagda och få ta del av program som Antenn och Framtidsforum.
Ericsson har därmed inte lyckats stötta medarbetarna och bygga upp deras självförtroende så att de kan ta sig genom krisen med bibehållna krafter, kreativitet och tro på företagets framtid. Koncernchefen Kurt Hellström har inte precis peppat sitt stora team av ingenjörer. Hans dystra uppsyn i tv och lika dystra utsagor om att botten ännu inte är nådd, att ljuset fortfarande inte syns i tunneln, har verkat i motsatt riktning. Internt lär han ha förklarat att det är viktigt att de som är kvar har det "något så när". Vem blir glad av sånt?
Personaldirektören Carl-Gustaf Leinar försäkrar (se reportage, sid 16-21) att Ericsson inte sparat in på uppvaktningar med klockor och aktier till långvägarna. Inte heller har familjedagarna på Gröna Lund och Liseberg dragits in. I samtal med facket har han dock medgett att företaget just nu inte orkar med mjuka frågor.
Det leder till att fruktkorgarna och skorporna till kaffet försvinner på en del arbetsplatser, liksom tvålen i motionshallens duschrum. Struntsaker, kan tyckas. De får emellertid ett starkt symbolvärde i ett klimat där småpratet och skrattet tystnat, där tjänstemän börjat vakta på varandra i stället för att samarbeta, där anställda faller i gråt av oro och stress eller får spänningsvärk i huvud, nacke och axlar.
I ett sådant klimat orkar många inte ens ta sig till de temadagar om hälsa och reaktioner på förändring, som
Ericsson inviterar till. Samtidigt växer skuldkänslorna hos dem som ännu får kalla sig Ericssonanställda. Varför fick hon gå och inte jag?
Vissa vill bara fly fältet. Till nya och kanske tryggare jobb. De konkurrerar med sina uppsagda kolleger om andra arbetsgivares gunst. Denna extra rörlighet verkar inte bekymra personaldetaljen, som anser att Ericssons tidigare personalomsättning på 1,5 procent var alldeles för liten.
Det kanske är de starkaste och mest motiverade medarbetarna som Ericsson värnar om inför konjunkturuppgången. Men det kan straffa sig att i övrigt bara fokusera på siffror och marknadsandelar. Vinsten av den smärtsamma nerdragningen kan gå förlorad, om företaget inte satsar på de mjuka värdena, på det människor har i hjärta och huvud.
BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.