Nu har regionskattekontoret i Växjö i stället valt att skönstaxera Vodafone. Skattemyndigheten uppskattar att de anställda använder tjänstemobilen privat för 4 200 kronor om året. Effekten blir att företaget måste betala arbetsgivaravgifter på 2,8 miljoner för åren 1999 och 2000. Dessutom åker företaget på ett skattetillägg på en halv miljon.
De anställda på Vodafone behöver dock inte skatta för förmånen.
- Vår avsikt har aldrig varit att klämma åt de anställda. Det är deras arbetsgivare som har dåliga rutiner. Ansvaret är företagets. Dessutom skulle vi inte heller kunna göra någon rättvis uppskattning av hur mycket var och en ringer, säger Olof Elmquist, revisionsledare vid skattemyndigheten i Stockholm.
Ett exempel på fungerande rutiner kan vara när de anställda i efterhand får uppge vilka samtal som har varit privata och kostnaden för dessa dras från deras lön.
Enligt Olof Elmquist är Vodafonefallet inte del i någon kampanj för att komma åt privatringandet på tjänstemobilen, utan snarare en del i de vanliga skattekontrollerna. Vodafone är inte heller det första företaget som får sitt mobilanvändande granskat.
- Normalt sett får man underlag från företaget man kontrollerar. När det gäller stora företag är det synnerligen ovanligt att de inte lämnar ut uppgifter.
Thomas Gunnarsson, skatteansvarig på Vodafone, är kritisk till skattemyndighetens beslut.
- De här siffrorna är gripna ur luften. De bygger på att Vodafones anställda saknar privata telefoner och använder tjänstetelefonerna i stället.
Dessutom, påpekar han, har Vodafone en skriftlig policy för telefonerandet. Anställda som använder mobilen privat efter arbetstid ska slå ett särskilt prefix. De får sedan en faktura på beloppet.
Vodafone kommer att överklaga skönstaxeringen.
NIKLAS HALLSTEDT