Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

5i12-rörelsen kom inte in i riksdagen

Manifestationer mot främlingsfientlighet och rasism hålls runt om i landet i morgon, torsdag.
Publicerad
5i12-rörelsen med säte i Härnösand hämtar näring till årets upprop ur valrörelsen:
"Aldrig tidigare har frågan om integrationen fått sån stor plats på den politiska dagordningen som i det senaste valet. Det är glädjande. Men debatten har varit enkelspårig", skriver Stig Wallin, ordförande i Internationella klubben/5i12-rörelsen, och förrförra årets vinnare av Sifs solidaritetspris.
I årets val tog främlingsfientliga eller rasistiska partier plats i ett trettiotal av landets kommuner.
"Det räcker inte med passiva avståndstaganden. Politiska företrädare måste också våga se de främlingspolitiska strömningar som finns inom de egna partierna", skriver Wallin.
Agneta Lundberg, socialdemokratisk riksdagsledamot från Västernorrland, försökte i år få till stånd en 5i12-manifestation i riksdagen. Talman Björn von Sydow var positiv till det Västernorrländska initiativet, men kunde inte ställa riksdagens kammare till förfogande.
-För det krävs en årligen återkommande aktion den femte december. Det går inte eftersom datumet vissa år infaller en lördag eller söndag, säger Agneta Lundberg.
Inte heller det intill riksdagen liggande Mynttorget kunde användas. Detta var redan bokat av en intresseförening för småhusägare.
-Jag har nu bokat Mynttorget för nästa års manifestation, meddelar Agneta Lundberg.
Rörelsen mot främlingsfientlighet och rasism startades 1988. Detta i syfte att skapa en mötesplats för människor från skilda kulturer. Sin spridning fick den först efter mordet på initiativtagaren Sara Wallin, och hennes väninna. Sedan 1993 hålls årliga upprop som successivt har vunnit fäste runt om i Europa.
I fjol hölls för första gången en 5i12-manifestation i Europarlamentet i Strasbourg.

MARIE NÄRLID

Hela uppropet

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.