Han får medhåll av Eva Lindh, marknadskommunikatör på Sif. Hon uppger att man i år har sänkt målet för nya studerandemedlemmar från 10 000 till 8 000.
- Förr om åren har vi rekryterat väldigt många förstaårsstuderande, och haft ett väldigt bortfall under året. Vi behöver satsa på att behålla de medlemmar vi har, och kunna erbjuda dem bra tjänster, i stället för att lägga all energi på att rekrytera nya.
Som studerandemedlem i Sif erbjuds man bland annat gratis CV-granskning, möjlighet att öva på anställningsintervjuer och gratis prenumeration på Siftidningen samt en av fyra utvalda tidskrifter. Medlemskapet kostar 90 kronor per år.
Sofia Asker, studerandekontakt vid Göteborgs universitet, önskar att Sif kunde erbjuda mer för sina studerandemedlemmar, som till exempel Sifklubbar och skyddsombud på skolorna. Hon tycker att det finns intresse för facket bland de studerande.
- Störst engagemang ligger hos dem som har kommit en bit in i sin utbildning, de som snart är klara och på väg in i arbetslivet, eller som arbetat före studierna och vet vad facket kan erbjuda.
Hon erfar att få studerande söker aktivt upp facket men blir intresserade om facket kommer till dem.
Under hösten har karriärutvecklare från hela Sverige besökt sammanlagt 25 högskolor och hållit temadagar, som handlat om framtidens jobb, löner och karriärmöjligheter, för Sifs studerandemedlemmar.
- Intresset har varit relativt stort bland medlemmarna. Särskilt i de stora städerna, säger Eva Lindh. På andra ställen har deltagandet varit mindre.
Johan Bergström besökte sju högskolor i Norrland:
- På Luleå tekniska universitet har vi 975 medlemmar. Tolv dök upp på temadagen.
Att medlemmarna i Norrland visat så lite intresse gissar Johan Bergström beror på att temadagarna tagit hela eftermiddagar i anspråk och att man informerat för lite på skolorna i förväg.
PERNILLA MATTSSON