Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Dubbla budskap, ministern!

Det som höll på att fälla bistånds- och migrationsminister Jan O Karlsson var nog inte de dubbla inkomsterna som statsråd och före detta ordförande i EU:s revisionsrätt. Orsaken var snarare hans arrogans mot journalister och en middag med kräftor och snaps, som skattebetalarna fått stå för - arbetsmiddag, sa Karlsson, privat fest, sa gästerna.
Publicerad
Ändå är det kombinationen av efterlön/pension från EU och statsrådslönen på totalt 124 000 kr/mån efter skatt som är intressant att diskutera. Statsministern hade under ett helt år inte haft några invändningar, och Karlsson själv anförde att "avtal ska hållas" som ett av många argument för att han hade rätt till varenda krona.
Att avtal ska hållas är även en facklig hederssak. Men inte i alla lägen. Percy Barneviks fallskärm från ABB på 900 miljoner blev omöjlig att försvara. I fallet Jan O Karlsson var det Metalls ordförande Göran Johnsson som drog igång drevet. Handels Ninel Jansson hakade på. Flera fackliga ledare stämde in i kritiken. Sifs andre vice ordförande Thord Wedin sa att dubbla löner för statsråd får samma effekt som höga chefsbonusar: "Att kräva att löntagarna ska hålla igen på löneökningstakten blir svårt".
TCO-ordföranden Sture Nordh har reagerat på att Sveriges Televisions vd Christina Jutterström förutom en månadslön på 160 000 kr brutto även lyfter pension på 70 000 kr från jobben som chefredaktör för Dagens Nyheter och Expressen. Netto är det i nivå med statsrådet Karlssons ersättningar. Jutterström säger att Bonniers står för hennes pension, inte väljarna och skattebetalarna, och ser därför inga likheter.
Sture Nordh menar att pensioner i princip är intjänad lön, men han ser ett moraliskt problem i att personer med uppdrag i allmänhetens tjänst har "villkor som vanliga människor inte kan drömma om". Han tycker att en försiktighetsprincip ska gälla, att pension ska räknas av mot lön. Nya försvarsministern Leni Björklund, som också kritiserades för dubbla ersättningar, valde att avstå från sin pension från tidigare jobb så länge hon sitter i regeringen.
Även riksdagsman Arne Kjörnsberg, före detta etikutredare hos socialdemokraterna, förespråkar en samordning av ministrars ersättningar så att inkomsten hamnar på en rimlig nivå. Riksdagsledamöter som slutar före 65 år får en inkomstgaranti, som trappas ner om de börjar förvärvsarbeta.
I ett par veckor var Jan O Karlsson en politisk belastning. För att rädda sin heder och skona statsministern gick han med på att skänka sin statsrådslön (efter skatt) till Olof Palmes minnesfond. Därtill tvingad av ett rättvise- och jämlikhetstänkande som ännu präglar den folkliga moralen i Sverige. Vi bör se den moralen som en tillgång hur illa den än må stämma med tankar och praxis i andra länder. Samtidigt är det viktigt att inte uppmuntra avund och jantelag.
Höga poster med makt, bra lön och andra goda villkor är inget vi ska förakta. Men måttfullhet och samordning av inkomster måste gälla även våra högsta företrädare. Avtal som erbjuder pension utan avräkning mot lön är ett systemfel. Pension ska vara en trygghet, inte grädde på moset.
BJÖRN ÖIJER

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.