Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Försäljningen av Sanmina dröjer

I juni fick de anställda på Sanmina Segerström Automotive i Bengtsfors löfte om att fabriken skulle säljas i stället för att läggas ned. Men ännu är inget klart och facken får ingen information.
Publicerad
- Vi mejlade i september till koncernens försäljningsgrupp för att tala om att vi såg fram emot ett samarbete och att vi vill ha kontinuerlig information. Men vi har inte fått svar, säger Sifklubbens ordförande Pär Nilsson.
Landshövdingen Göte Bernardsson har regeringens uppdrag att följa utvecklingen på Sanmina. Sedan det blev känt att en försäljningsgrupp, med amerikanska och engelska medarbetare, tagit över försäljningen skickade även han ett mejl. Och fick svar.
- Det jag vet är att gruppen tagit fram ett nytt prospekt till intressenterna. Men nu har jag inte hört något mer på flera veckor så det är dags att ta en ny kontakt.
Enligt Pär Nilsson gick tiden för anmälan om fortsatt köpintresse ut i torsdags och i fredags hölls en telefonkonferens mellan den lokala ledningen och försäljningsgruppen.
- Men vi vet ingenting om hur det går med försäljningen.
Det var förra vintern som Sanmina varslade 140 anställda om uppsägning i Bengtsfors. Enligt interna uppgifter var det Volvos påtryckningar som senare fick ledningen att besluta sälja lastvagnsdelen i stället för att lägga ned den. Uppgiften bekräftas nu av landshövdingen Göte Bernardsson.
- Volvos agerande visar att Sanminas ledning hade tagit ett dåligt beslut.
I juni skrevs ett avtal om försäljningen och därmed kunde antalet uppsagda reduceras. Men i september fick facken besked om att det inte skulle bli någon försäljning om man inte accepterade nya nedskärningar. Man ansåg sig därmed tvingad att gå med på en uppsägning av 35 anställda, varav 12 tjänstemän.
Facken har tidigare kritiserat det, som man menar, alldeles för låga tempot i försäljningsprocessen då det äventyrar möjligheten att driva verksamheten vidare. Volvo har infört köpstopp på grund av de osäkra ägarförhållandena.
- Ju längre köpstopp, desto mindre chans att någon vill ta över, menar Pär Nilsson.
Klubbarna har även uttryckt misstankar om att ledningen medvetet förhalar försäljningen. Ett tänkbart motiv skulle vara att Sanmina är rädd för en stark konkurrent.
Göte Bernardsson tror inte på något medvetet förhalande men förstår fackens oro.
- Jag har svårt att tro att det ligger något beräknande bakom eftersom jag inte förstår vad man skulle tjäna på det. I stället tror jag det här tyvärr är ett exempel på vad som händer i multinationella företag där man sitter långt borta och inte har någon personlig kännedom om fabriken och dessutom har långa beslutsgångar.
- Men jag tror på fabrikens framtid och en försäljning kommer förhoppningsvis att leda till större ordrar framöver, säger Göte Bernardsson.

ANITA TÄPP


















Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.