Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Alstoms flytt av spjutspetsteknik får kritik

Beslutet att flytta utvecklingsarbetet av generatorn Powerformer från Västerås till Schweiz har fått facket att rasa. Att cheferna saknar mandat för att fatta beslut och att omorganisationerna varit täta har lett till att 30-40 personer flytt till ett nystartat företag i samma bransch.
Publicerad
- Vi vänder oss mot det snabba och dåligt underbyggda beslutet att flytta utvecklingen av Powerformer. Vi ser en stor risk att kompetens går förlorad, säger Sifklubbens vice ordförande Håkan Nilsson.
Även Sifklubben vid Alstom i Finspång, där den svenska ledningen finns, har reagerat.
- Vi motsätter oss det här. Det är allvarligt att en produkt som utvecklats i Sverige kan flyttas utomlands. Vi har vänt oss till regeringen. De bör titta på om det är för enkelt att flytta produktion och om det är den här rörligheten som Sverige ska ha, säger ordförande Mikael Wiström.
- Som utlandsägda har vi inget att sätta emot, det gäller även ledningen. Platschefen kan bara påverka 10-20 procent av besluten, förr var det 80-90 procent.
I Västerås ser Sifklubben stora problem med att det inte finns några beslutsfattare på lokal nivå eller landsnivå, utan bara på koncernnivå. Uppgiften blir att verkställa beslut. Situationen har inte förbättrats av täta omorganisationer.
- 35 har sagt upp sig. Cheferna fick aldrig gehör för att sköta verksamheten på det sätt som de ansåg bäst. Det är inte positivt för Alstom, men det ger skjuts åt den lokala arbetsmarknaden,
säger Håkan Nilsson.
Flertalet av dem som lämnat Alstom har sökt sig till ett nyetablerat företag i samma bransch.
Något som gett problem för Alstom, som i september varslade 70 av 90 tjänstemän.
- Företaget måste nyrekrytera till vissa positioner, säger Håkan Nilsson.
En ny organisation finns nu klar med ett bemanningsförslag som inkluderar ett 50-tal mot tidigare 90 tjänstemän.
- Den här organisationen kan inte ens liknas vid ett fullständigt skelett. Nu har vi fått lite gehör från ledningen vilket gör att neddragningen inte blir fullt så drastiskt. Men redan i dag är flera sjukskrivna på grund av överbelastning. Vi ska försöka prata med andra orter i Europa som redan genomfört detta, säger Håkan Nilsson, som poängterar att kritiken förts fram till ledningen vid upprepade tillfällen.
Förhandlingar pågår fortfarande och kritiken mot flytten har framförts till Alstoms ledning i Paris.

CHRISTINA SWAHN


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.