Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Oviss väntan på Saab

Stämningen är tryckt på GM-fabriken i Trollhättan. Uppsägningar kan inte uteslutas, enligt vd:s brev till personalen. Klart är att det väntade åtgärdspaketet kommer att innebära att fredagseftermiddagsskiften på monteringen dras in.
Publicerad
Att det blir nedskärningar är ställt utom allt tvivel: kostnaderna ska minskas och lönsamheten ska förbättras. Nya modellen säljer bra i Sverige men inte i USA.
Lars R Johansson är Sifklubbsordförande för de cirka 1 600 medlemmarna. Totalt har fabriken över 7 000 anställda, största arbetsgivaren i Trollhättan. Johansson vill egentligen inte uttala sig: inget har hänt, inget är bestämt och inget är heller nytt, säger han.
- Sifklubbledningen försöker förbereda sig för olika scenarier. Det värsta tänkbara är uppsägningar. Det är aldrig lätt att balansera mellan kollektivets, individens och företagets önskemål. Men om enskilda kommer i kläm är det fackets uppdrag att försöka hjälpa dem.
Det är tio år sedan amerikanska General Motors blev ägare till hälften av Saabaktierna och fyra år sedan resten köptes. Första halvåret i år var förlusten 1,2 miljarder kronor. Därtill efter år av utebliven lönsamhet.
Förklaringen till att Saab tillåts gå med förlust är att bilmärket är GM:s "premium brand", en imagelyftare åt koncernens övriga märken. Samma motiv som förmådde Ford att köpa Jaguar och Volvo. Låga volymer, i Saabs fall kan det i år bli 125 000 bilar, gör att priserna borde vara dubbelt så höga för att det ska bli lönsamt.
- Att vi är GM:s "premium brand" är vår styrka, säger Johansson. Men det garanterar ingenting för framtiden. Hittills har företaget i många fall tagit hänsyn till fackens synpunkter. Låt vara att det känns som om så har varit fallet i något mindre grad efter att GM tog över till hundra procent.

LISBETH NIEMINEN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.