Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Kurs ska förbereda för högskolan

Den 1 januari 2003 drar kursen Introduktion till högskolan i gång. Kursen vänder sig till alla medlemmar i Sif eller Kommunal som aldrig studerat på högskola.
Publicerad
Deltagarna kan vara hur gamla eller unga som helst och bo var som helst i landet för kursen bedrivs över Internet och föreläsningar behöver man aldrig bevista.
Projektet är ett samarbete mellan Sif, Kommunal och Lunds universitet och är ett, av regeringen finansierat, försök att locka fler till högskolan.
- I kursen ska man lära sig dels hur man tänker kritiskt och söker kunskap dels den akademiska terminologin, men ännu viktigare kanske är att man ska lära sig hur man själv, som individ lär sig på bästa sätt. Vi lär oss alla på olika sätt, sådant är värdefullt att veta innan man börjar med högskolestudier, säger Johannes Hylander, verksamhetsutvecklare på enheten för kompetens och karriär på Sif.
Det enda krav som ställs på deltagarna är att deras arbetsgivare avsätter tid till kursen. Själva arbetet går till så att studenterna blir uppdelade i samarbetsgrupper om fyra personer, som kan sitta på olika ställen i Sverige. Genomgången kurs ger fem högskolepoäng.
I januari ska 20 personer, varav 5 från Sif, börja kursen. I maj kommer ytterligare 80 personer att få chansen.
- För somliga är det ett jättesteg att börja på högskolan, den är något diffust i horisonten. Vi vill göra steget lite mindre, säger Johannes Hylander.
Mer information på www.sif.se under Kompetens och karriär.

PERNILLA MATTSSON

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.