Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Collegeutbildning ska öppna dörren till universitet

I Luleå startar en ettårig collegeutbildning för att locka fler till universitetet.- För många är steget till högskolan väldigt stort. Men det här kan vara ett sätt att komma över tröskeln, säger Siw Kalliostenmaa, på Sif Norrbotten.
Publicerad
Utbildningen, som anordnas av Komvux och Luleå Tekniska universitet, inleds med en tio veckors period med vägledande studier på gymnasial nivå.
- Den här perioden värderas individens kunskaper både praktiskt och teoretiskt. Livserfarenhet kan värderas och översättas i betyg, säger Annika Eklund, rekryterare på Eviva vägledningscentrum.
Då görs också en individuell studieplan för gymnasiala studier under de kommande 30 veckorna. Syftet är att ge högskolebehörighet. Parallellt ges två universitetskurser. Under de sista tio veckorna finns det möjlighet att välja bland 32 olika kurser som kräver allmän behörighet på universitet. De som har särskild behörighet har ännu fler att välja på.
Luleå tekniska universitet utlovar också platsgaranti på fristående kurser till dem som avslutat collegeutbildningen och har behörighet. Förväntningar finns också på att många ska fortsätta studera.
- Av dem som deltog i en sexveckors orienterande kurs i högskolestudier gick 80-90 procent vidare, berättar Annika Eklund som tror att collegeutbildningen kan locka dem som funderat på universitetsstudier men är osäkra på om de klarar av dem.
Att det är möjligt att finansiera de första 10 veckorna med a-kassersättning tror hon också kan locka sökande. Studierna kan finansieras med studiemedel samt rekryteringsbidrag som från årsskiftet ersätter särskilt utbildningsbidrag.
Collegeutbildningen startar den 13 januari 2003, sista ansökningsdag är den 15 november. Antalet platser beräknas bli 30, men kan utökas om intresset är stort.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.