Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Från 7 till 12 branschdelegationer

Sifs förbundsstyrelse har ställt sig bakom förslaget till en ny organisation för avtalsrörelserna. Antalet förhandlingsdelegationer närapå fördubblas.
Publicerad
Syftet är att minska de valda fackliga ombudens arbetsbörda och göra förhandlingarna effektivare. 81 ombud har hittills varit fördelade på sju branschgrupper och varje ombud har haft hela sju avtalsområden att hålla reda på. Sif förhandlar på totalt 50 avtalsområden, t ex verkstadsindustrin, it och telekom.
I den nya organisationen fördelas ombuden på tolv branschdelegationer och behöver bara ansvara för fyra avtalsområden i snitt. Det innebär att ledamöternas kunskap om branscherna ökar. Förutom de 80 ledamöterna (en färre) är förbundsstyrelsen representerad med två personer i varje branschgrupp.
Första gången ärendet var uppe i styrelsen möttes det av två reservationer. Kritiken gällde att de nya branschdelegationerna inte skulle få träffas mellan avtalsrörelserna för att följa upp resultatet av de träffade uppgörelserna. Efter remiss och justering av förslaget har detta hinder undanröjts.
Slutligt beslut fattas 12 november av Sifs förbundsfullmäktige.
Branschdelegationernas uppgift i avtalsrörelsen är att föreslå förbundsstyrelsen vilka konkreta krav som ska ställas och sedan rekommendera styrelsen att anta ett framförhandlat avtalsförslag.

Björn Öijer

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.