Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Projekt ska engagera fler i Sif

Medlemmarnas inflytande ska öka, de förtroendevaldas roll stärkas och klubbarna ska utvecklas. Det är syftet med Sifs femåriga förnyelseprojekt som startar vid årsskiftet.
Publicerad
Sif är landets näst största fackförbund med över 300 000 yrkesverksamma medlemmar. Drygt 40 procent, 130 000 medlemmar, saknar klubb på arbetsplatsen. 174 000, är medlemmar i någon av de cirka 2 700 klubbarna. Men trots att Sif har cirka 370 000 medlemmar inkom bara drygt 180 motioner till kongressen år 2000.
Sifs förbundsstyrelse har nu beslutat om ett projekt för att utveckla Sifs inre organisation. Mycket talar för att arbetet startar med försök i fyra eller fem avdelningar nästa år. Efter utvärdering startar projektet i full skala under 2004. Projektplanen tas fram av Thomas Wallberg, chef för enheten facklig utveckling och utbildning. Ett mål är att öka medlemmarnas vilja att påverka besluten i Sif.
- Det här ska bli en satsning där många måste jobba för att det ska få genomslag. Vi behöver till exempel få erfarenhet av hur de regionala arbetsplatsombuden arbetar, men även förändra arbetssätt i den dagliga fackliga verksamheten, säger Thomas Wallberg.
Ambitionen är att öka det fackliga engagemanget på arbetsplatserna, men det behöver inte betyda att det blir fler klubbar.
- Det kan behövas differentierade arbetsformer, det kan handla om virtuella klubbar eller projektledarskap. Klubbstrukturen kan förändras och klubbar kan komma bestå av enheter på flera arbetsplatser, säger Thomas Wallberg.
Utgångspunkten är att stärka de förtroendevalda för att de på så vis ska få större möjlighet att påverka. Tanken är att det då blir tydligt vad facket kan åstadkomma.
Arbetet med att stärka de förtroendevalda är redan i gång. I Trollhättan, Skövde och Borås drivs projektet "Förtroendevaldas kompetens och karriär", vilket kan bli ett av pilotprojekten.
- En uppsökare på företagen kompetensinventerar klubbstyrelseledamöternas kunskaper. Det gäller mbl, las och andra grundläggande fackliga kunskaper. Projektet har varit i gång sedan i våras och antalet deltagare i den fackliga grundutbildningen på en avdelning har hittills i år ökat från 20 till 80 jämfört med hela förra året. I nästa steg ska arbetsgivarna uppmärksammas på hur de förtroendevaldas kompetens kan användas i utveckling av företagen, säger Thomas Wallberg.
Kunskapsöverföringen från avdelningarna till klubbarna ska också öka.
- Aktiva ombudsmän ska agera utifrån ett helhetsperspektiv på företagen. Det ska ske genom en dialog där vi ger lika mycket som vi får, säger Thomas Wallberg.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.