Intresset hos näringslivet är fortfarande stort. De företag som är med, nu 55 stycken, har krav på sig att försöka hitta en lämplig person som ska kunna stanna kvar i företaget. Syftet är att fasta jobb ska skapas. De personer som vill delta ansöker om en plats via arbetsförmedlingen men det är flest killar som söker platserna, även om det har blivit fler intresserade tjejer sedan starten.
- Företagen finns oftast inom produktion så färre tjejer ansöker. Men jag har inga uppgifter om att tjejer inte ska ha fått en fast anställning när de har deltagit i projektet, säger Magnus Lind på Sif i Västmanland.
Sif har funnits med från start för att utveckla projektet men inga större ändringar har gjorts. Det har fungerat bra från början.
- Vi anser att det är viktigt att delta i lokala utvecklingsprojekt även om de inte specifikt hjälper våra egna medlemmar. Vi håller kortare föreläsningar om arbetsmiljö och miljörätt och kommer med feedback, säger Magnus Lind.
Våren 2000 utvidgades projektet med ett trainee program för personer med invandrarbakgrund.
Upplägget är i stort sett detsamma som för lärlingsprojektet, den enda skillnaden är att personen som söker måste ha en dokumenterad teknisk utbildning från sitt hemland. Även den här satsningen har varit lyckad. Av 185 deltagare har 110 personer fått fast anställning.
ANNIKA SUHAJEK