Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

35 vid Sanmina sades upp idag

Sedan facken vid Sanmina Segerström Automotive i Bengtsfors tvingats gå med på nya nedskärningskrav fick i dag 35 anställda, varav 12 tjänstemän, besked om att de förlorar jobbet.
Publicerad
Arbetsgivaren ställer inte upp med några särskilda åtgärder för att hjälpa dem som sagts upp.
- Man har klart deklarerat att man betalat sin medlemsavgift till Trygghetsrådet och att vi får vända oss dit, säger Sifklubbens ordförande Pär Nilsson.
- I den förra vändan då 28 kollektivare fick gå bidrog arbetsgivaren med 18 000 kronor per person, utöver uppsägningstiden, men det blev kalla handen när vi försökte få till samma villkor. Nu är det bara uppsägningstiden som gäller, rakt av.
När Sanminas ledning i vintras varslade 140 anställda om uppsägning planerade man att flytta all tillverkning till Eskilstuna. Enligt interna uppgifter var det påtryckningar från Volvo som gjorde att företaget senare beslöt sälja istället för att flytta verksamheten. I maj kunde därför antalet uppsagda reduceras.
Ett avtal om försäljningen skrevs i mitten av juni och då fick man också veta att det fanns fyra intressenter. Enligt facken fick man ingen information om hur det gått med försäljningen förrän i slutet av augusti. Då meddelade arbetsgivaren att ett försäljningsprospekt nu gått ut till de berörda.
Det är bland annat det låga tempot i processen som väckt fackens misstankar om att ledningen förhalar försäljningen, vilket Siftidningen tidigare rapporterat om. En tänkbar orsak, som lagts fram av Sifs regionchef, är att Sanmina är rädd för konkurrens från en fungerande verksamhet i Bengtsfors.
Fackens misstankar har tillbakavisats av företagets divisionschef Lars Ericson.
Vid en förhandling i förra veckan gav han besked om att det inte blir någon försäljning om facken vägrar gå med på ledningens nya nedskärningskrav.
Det innebär 35 färre anställda än vad facken anser behövs för verksamhetens överlevnad. Men i den nya situationen ansåg man sig vara tvingad att godkänna kravet.
I denna vecka har förhandlingar pågått om vilka som måste gå och i förmiddags fick de berörda medarbetarna uppsägningsbeskedet i sin hand.

ANITA TÄPP

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.