Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

JämO granskar Ringhals

Ringhals följer inte jämställdhetslagen. Nu kräver JämO alla papper på bordet.
Publicerad
Redan i fjol ville Sifklubben på kärnkraftsföretaget Ringhals i Varberg ta del av företagets kartläggning och analys av lönerna. Sådana är företaget skyldig att göra enligt jämställdhetslagen. Att företaget inte klarade av det då struntade klubben i. Men när samma sak upprepades i år fick man nog och vände sig till JämO.
- Bryter man mot en lag en gång kan det kanske vara okej, men inte när det händer flera gånger, säger Christer Haglund, Sifklubbens ordförande.
JämO gav företaget en vecka på sig att lämna in uppgifterna. Ringhals skyllde på dels en omorganisation, dels ett nytt system för hur befattningarna på företaget beskrivs. Med det nya systemet kan meningsfulla kartläggningar och analyser göras, skrev företaget och begärde uppskov. Nu har företaget respit till december.
Christer Haglund tror inte att lönediskrimineringen är vanligare på Ringhals än på något annat företag. Förra året tog klubben upp två fall då man ansåg att kvinnor missgynnades med företaget. I ett av dem höjde företaget lönen på en kvinnlig anställd. Han tror inte heller att det ligger någon medveten illvilja bakom företagets agerande.
- De gör nog så gott de kan, men det är kaos på personalavdelningen, de hinner inte med. De har kort om folk med tanke på företagets storlek.
Enligt Ulrika Johansson, som handlägger ärendet på JämO, blir anmälningar från fackklubbar vanligare.
- Det här är ett piggt fack. Tanken med jämställdhetslagen är just att facken ska ta sitt ansvar och driva på arbetsgivaren.
Om inte arbetsgivaren lämnar in de efterfrågade uppgifterna hotar vite. Storleken beror på företagets storlek och hur stort brottet bedöms vara. Några hundratusen kronor är inte orealistiskt i sammanhanget. Än så länge har dock inget vite dömts ut. JämO:s ambition är i första hand att försöka komma överens med företagen.

NIKLAS HALLSTEDT

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.