- Bryter man mot en lag en gång kan det kanske vara okej, men inte när det händer flera gånger, säger Christer Haglund, Sifklubbens ordförande.
JämO gav företaget en vecka på sig att lämna in uppgifterna. Ringhals skyllde på dels en omorganisation, dels ett nytt system för hur befattningarna på företaget beskrivs. Med det nya systemet kan meningsfulla kartläggningar och analyser göras, skrev företaget och begärde uppskov. Nu har företaget respit till december.
Christer Haglund tror inte att lönediskrimineringen är vanligare på Ringhals än på något annat företag. Förra året tog klubben upp två fall då man ansåg att kvinnor missgynnades med företaget. I ett av dem höjde företaget lönen på en kvinnlig anställd. Han tror inte heller att det ligger någon medveten illvilja bakom företagets agerande.
- De gör nog så gott de kan, men det är kaos på personalavdelningen, de hinner inte med. De har kort om folk med tanke på företagets storlek.
Enligt Ulrika Johansson, som handlägger ärendet på JämO, blir anmälningar från fackklubbar vanligare.
- Det här är ett piggt fack. Tanken med jämställdhetslagen är just att facken ska ta sitt ansvar och driva på arbetsgivaren.
Om inte arbetsgivaren lämnar in de efterfrågade uppgifterna hotar vite. Storleken beror på företagets storlek och hur stort brottet bedöms vara. Några hundratusen kronor är inte orealistiskt i sammanhanget. Än så länge har dock inget vite dömts ut. JämO:s ambition är i första hand att försöka komma överens med företagen.
NIKLAS HALLSTEDT