Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Tieto Enator trotsar avtalet och försöker sänka lönerna

IT konsultföretaget Tieto Enator vägrar att följa löneavtalet. Minimiökningen på 325 kronor i månaden för konsulterna fryser inne. I stället kallas medarbetarna in på samtal där de uppmanas att gå med på lönesänkningar.
Publicerad
- Vi är mycket restriktiva med löneutbetalningar. Vår ambition är att vara ytterst försiktiga med utgifter, säger Carl-Harald Andersson, vd på Ticc ab i Västerås, som ingår i Tieto Enator-koncernen.
I maj skickade han ut ett mejl till samtliga 400 anställda om att de avtalsenliga löneökningarna skulle frysa inne. Detta var kort efter att vd:n för Tieto Enator i Sverige, Åke Plyhm, i ett mejl uppmanat samtliga koncernens 3 000 anställda i Sverige att "frysa årets löner på 2001 nivå".
De anställda på Ticc har i stället erbjudits en engångssumma om 5 000 kronor. Men bara om företaget gör sex procents vinst under året. Anställda som Siftidningen pratat med anser att en sådan vinstnivå är "mindre trolig".
Måste man inte hålla ingångna kollektivavtal?
- Inte om man kommer överens om något annat. Vi har tidigare år betalt långt utöver avtalet. Men nu handlar det om att slippa säga upp folk, säger Carl-Hadar Andersson.
För att riva upp ett löneavtal krävs förhandlingar med antingen den lokala fackklubben eller avdelningen. I vissa fall går det att göra enskilda överenskommelser, men då får den nya överenskommelsen inte vara sämre än den gamla.
Carl-Hadar Andersson har emellertid meddelat att Ticc inte behöver följa kollektivavtalet om det inte finns någon fackklubb, något som saknas på de flesta av Tieto Enators bolag.
- Vi har bett alla chefer att föra enskilda samtal med varje medarbetare om lönerna. Det kan bli tal om lönesänkningar. Det här är en intern fråga som inte angår pressen, säger Carl-Hadar Andersson.
Flera anställda på Ticc har nu bett facket hjälpa dem att förhandla. De företräds av ombudsmannen Per Hansson.
- Vi kräver att de åtminstone följer avtalet. Om det visar sig att det är möjligt att agera så här så sätts hela löneavtalet ur spel, säger Per Hansson.
Under hösten ska kollektivavtalet för hela IT-branschen omförhandlas.

THOMAS HELDMARK


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.