Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Stor satsning på chefsrekrytering

Sif har beslutat satsa 12 miljoner kronor på att rekrytera fler chefer till förbundet.- Det här är en överlevnadsfråga för oss, säger projektansvariga Jenny Tjernberg Clarin på Sifs förbundskansli.
Publicerad
- Vår organisationsidé är ju att alla på arbetsplatsen ska vara Sif-medlemmar och vår styrka är arbetsplatsgemenskapen. Eftersom många av våra chefsmedlemmar är äldre måste vi nu rekrytera fler. Annars faller både idén och styrkan, fortsätter hon.
Sif har i dag cirka 60 000 medlemmar i chefsbefattningar. Under förra året undersökte förbundet vilket fackligt stöd cheferna har behov av och vad konkurrerande förbund erbjuder dem.
- Det visade sig att det inte bara handlar om att konkurrera med olika tjänster utan också om en imagekonkurrens. Därför ingår en förbättring av vår image i det här projektet, säger Jenny Tjernberg Clarin.
Målsättningen är också att Sif ska bli mer synligt och utveckla ytterligare tjänster på förbundets hemsida samt ordna mötesplatser för cheferna. Möten ska arrangeras runt om i landet med hjälp av förbundets regionkontor.
- De är redan hårt belastade så ambitionen är att vi på kansliet och avdelningarna ska genomföra det här gemensamt. Genom att ordna mötena regionalt så drar vi stor nytta av vår storlek och lokala förankring.
De 12 miljoner kronor som Sifs förbundsstyrelse nu beslutat ska användas till chefsrekryteringen ska räcka fram till kongressen 2004.
I satsningen ingår även en telemarketingkampanj där 15 000 chefer kontaktas. En kartläggning av löneutvecklingen bland de egna cheferna jämfört med hur den varit för chefer som är organiserade i andra förbund kommer också att ske.
Sifs förbundssekreterare Roland Bengtsson anser inte att satsningen kan provocera andra som organiserar chefer.
- Vi har inga ambitioner att bryta vårt avtal med Ledarna genom att rekrytera bland deras medlemmar eller bland dem som finns inom deras område. Och vi har inget sådant avtal med något annat förbund, säger Roland Bengtsson.

ANITA TÄPP




Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.