Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Prisas för att hon trotsade sin rädsla

Gunnel Mattsson-Frost, Mora, får Sifs stipendium för civilkurage eftersom hon vågade kliva fram när andra skulle ha tagit ett steg tillbaka.
Publicerad
Sifs årliga stipendium på 10 000 kronor tilldelas en sifare som på ett betydande sätt tagit strid för medlemmars rättigheter. Siftidningen har tidigare skrivit om Gunnel Mattsson-Frost som också berättat om hur arbetsgivaren kan gå in och läsa de anställdas e-post i Kalla Fakta, TV4.
- I den första glädjen tänkte jag att det är ironiskt att jag får ett stipendium för civilkurage, för så rädd som jag var dagarna innan reportaget sändes har jag aldrig varit, säger Gunnel Mattsson-Frost.
Historien började när familjeföretaget såldes till en koncern, Finnveden. Information om framtiden saknades och nyckelpersonerna slutade en efter en. Oron för jobben ökade, till slut hölls ett stormöte och ett öppet brev skickades till styrelsen. De flesta var med och undertecknade. På något vis nådde brevet också en kund. När Gunnel Mattsson-Frost, som satt i receptionen, kom tillbaka till jobbet blev hon stoppad vid porten och anklagad för illojalitet.
Under fem veckor var hon avstängd från sin arbetsplats och under den tiden byttes låsen ut och hennes arbetsgivare sökte igenom både nätverk och e-post.
- Jag reagerade som privatperson över att arbetsgivaren kan gå in så här. Jag var misstänkt för att vara illojal, inte för någon grov brottslighet, säger Gunnel Mattsson-Frost.
- Det var hemskt. Jag tyckte att jag hade rent mjöl i påsen. Jag visste inte vad som fanns där. Jag har skickat privata mail och står för det jag skrivit. Men även de som skickat till mig blev utlämnade.
Veckorna hemma blev påfrestande, men hon hade mycket stöd av sin stora familj, arbetskamrater och Birgitta Nyström på Sif i Borlänge. Hon ville också vara en förebild för sin 14-åriga dotter Lisa.
- Det viktigaste skälet till att jag stått på mig är att jag vill lära min dotter ett förhållningssätt där etik och moral ingår, säger Gunnel Mattsson-Frost som inte skulle tveka att ställa upp om hon hamnade i en liknande situation.
Efter en central förhandling fick Gunnel Mattsson-Frost veta att det var funktionen som stängts av inte hon. När hon fick chansen till att ta ett kortare sjukvikariat på ett annat företag sa hon upp sig.
- Jag är glad att jag fått en ny chans och ett liknande jobb på ett företag där jag trivs med företagsledningen och arbetskamraterna, annars hade det varit tufft att gå vidare, säger Gunnel Mattsson-Frost.
Nu hoppas hon mycket på en kommande lag som ska reglera arbetsgivarens rätt att läsa e-post.
- Det måste finnas klara regler för e-posten. Vi förstår inte hur lättillgänglig den är för arbetsgivaren och tänker inte på följderna, säger Gunnel Mattsson-Frost.

CHRISTINA SWAHN


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.