Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Två får Sifstipendium för solidaritetsarbete

Bibbi Steinertz och Åsa Destremau får årets Inge Granqvist stipendium för internationell solidaritet på sammanlagt 25 000 kronor.
Publicerad
Bibbi Steinertz har tilldelats stipendiet för sitt outtröttliga arbete med freds- och solidaritetsarbete som lett till att Kvinnor För Fred trots mycket begränsade tillgångar kunnat genomföra många insatser för fred och nedrustning både nationellt och internationellt.
- Basen är den solidaritet jag lärt mig genom det fackliga arbetet i Sif, säger Bibbi Steinertz som var aktiv i Sif på Sveriges Radio under 1960- och 1970-talen.
Hon har arbetat för fred inom kvinnorörelsen sedan 1970-talet, inom Internationella Kvinnoförbundet för fred och frihet samt Kvinnor För Fred. De internationella kontakterna är intensiva inte minst med Israel och Palestina, Irak, Afghanistan och Somalia. Tillsammans med kvinnor från Chile har ett projekt drivits på Kuba där 300 kvinnor utbildats till cykelreparatörer. Som organisationssekreterare i Kvinnor för Fred är en av Bibbi Steinertz stora uppgifter att söka anslag för att finansiera olika projekt.
- Jag arbetar för att mina barn och barnbarn ska få leva i en fredlig värld, säger Bibbi Steinertz.
Åsa Destremau får stipendiet för sitt starka engagemang för utsatta, förbisedda och förtyckta.
- Det stärker mig ytterligare i mitt engagemang, säger Åsa Destremau som planerar att använda stipendiet för att starta en svensk stödförening för nepalesiska barn.
Hon har tidigare arbetat på ett center i Nepal för barn som varit prostituerade i Indien och återvänt. Tillbaka i Europa startade Åsa Destremau föreningen "Historie d'amour" i Frankrike för att stödja centret i Nepal. Hennes ambition är nu att starta samma förening i Sverige.
Nu har också Bibbi Steinertz lovat att hjälpa till med ansökningarna.
- Jag tror på små projekt där man ser var pengarna tar vägen, säger Åsa Destremau.
Hon har också arbetat med föräldralösa barn i det krigshärjade Sudan. Sedan ett och ett halvt år är hon tillbaka i Göteborg där hon startade sitt arbete för utsatta barn. Sedan ett och ett halvt år arbetar hon inom den psykiatriska slutenvården.
- Engagemang behöver inte betyda att man åker till andra sidan jorden. Grannen kan behöva stöd också, säger Åsa Destremau vars drivkraft är att hon vill förstå människor bättre.

CHRISTINA SWAHN

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.