Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Flextronics förbereder nya uppsägningar

Flextronics planerar nya neddragningar i Sverige. Hur många anställda som berörs är ännu okänt. I ett första steg sker en översyn av företagets verksamhet i Karlskrona, Malmö, Visby och Västerås.
Publicerad
Företagsledningen motiverar sitt agerande med att man måste anpassa verksamheten till en svag marknad inom IT och telekom. Översynen beräknas vara klar om ett par månader.
Beskedet om att nya neddragningar kan bli aktuella kom inte som någon överraskning för de anställda vid Flextronics i Karlskrona där 500 varslades redan förra året.
- Vi har länge förstått att något varit på gång och nu är det litet uppgivet, men lugnt, bland personalen. Jag tror många har en viss förståelse för att man måste anpassa sig till marknaden, säger Sifklubbens ordförande Christina Kristensson.
- Ledningen vill undersöka om man kan samla den kunskap och de erfarenheter som finns vid de olika arbetsplatserna. En variant man tittar på är att slå ihop de fyra enheterna till två. Men man undersöker också andra möjligheter.
Christina Kristensson känner ingen större oro inför framtiden eftersom det löst sig bra för de flesta som blev uppsagda förra året.
- De som inte har jobb i dag är sysselsatta med olika kompetenshöjande åtgärder. Och blir det aktuellt med nya uppsägningar så kommer säkert arbetsförmedlingen, kommunen och landstinget att ställa upp lika bra som man gjorde förra gången.
De anställda på Flextronics i Visby har redan drabbats av tre varsel på ett år och personalen har blivit 1 000 färre. Totalt 190 tjänstemän har sagts upp. Men även här har det gått bra för flertalet uppsagda. Inte minst tack vare Sifklubbens ordförande Oddbjörn Solbergs eget arbete med att hitta nya jobb åt de uppsagda.
- Vi hävdar att vi gjort vårt på den här fabriken. Kanhända måste några ytterligare sluta men då får vi lösa det utan varsel och uppsägningar. Vi har, i diskussioner med ledningen, fått vissa garantier för att vi inte ska drabbas av nya varsel. Nu får vi se vad det löftet är värt, säger Oddbjörn Solberg.
Hur orkar man med så många varsel på kort tid?
- Det känns naturligtvis mycket motigt varje gång men så länge företaget finns kvar och det finns jobb så finns det hopp. Vi tror att det ska stabilisera sig nu så att vi kan driva verksamheten vidare med de 400 anställda som finns kvar.
Ett problem för Flextronics verksamhet, både i Karlskrona och Visby, är att man har Ericsson som största uppdragsgivare. När det går dåligt för Ericsson så går det också dåligt för Flextronics och på båda arbetsplatserna satsar man nu på att få flera uppdragsgivare.
- Går det i lås så kommer vi att ha fullt med jobb för de 400 som blir kvar och kanske också kan öka personalen med ett 100-tal, säger Oddbjörn Solberg.

ANITA TÄPP

Läs mer om Oddbjörn Solbergs arbete för att hjälpa uppsagda kollegor att hitta nya jobb i senaste numret av Siftidningen under vinjetten Månadens inspiratör.




Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.