Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Riskkapitalbolag skapade 3 000 nya jobb

Landets Industriella utvecklingscentra (IUC) skapar nya företag och nya jobb. Ändå är IUC-bolagens framtid oviss.
Publicerad
En körsimulator som minskar kostnaderna för att ta körkort, miljövänliga tåg och ett nytt larmsystem för konst. Det är några av de projekt som de regionala riskkapitalsatsningarna IUC sjösatt de senaste åren och som dess företrädare nu lyfter fram i en ny skrift.
Avsikten är att, skriver man, "visa på ett effektivt och fungerande koncept för hur man kan få igång en dynamisk regional utveckling".
- Vi är ganska kända på hemmaplan, men det har aldrig känts viktigt att vara känd i Sverige. Fokus har varit regionalt och byggt på regionala intressenter, säger IUC Skånes VD Curt Schröder.
Att det känns viktigt att göra verksamheten mer känd utanför de egna leden kan ha att göra med att IUC:s framtid står och väger. Just nu pågår en utredning med uppgift att se över statens insatser på regional nivå. Sedan 1997 har staten stöttat verksamheten, från som mest 150 miljoner i förfjol, i år har satsningen dock dragits ned till 65 miljoner.
Det ska inte tolkas som att stödet är på väg att försvinna, säger Mattias Moberg på Näringsdepartementet.
- Det som görs är en allmän översyn. Generellt sett är inställningen till IUC positiv.
Enligt Mattias Moberg är det svårt att mäta effekterna av IUC:s verksamhet.
Samtidigt har IUC siffror som visar att omkring 2 000 nya projekt eller produkter har lanserats och att nästan 3 000 nya jobb har skapats.
- Det betyder att varje arbetstillfälle kostar staten drygt 100 000 kronor, ungefär lika mycket skjuter våra andra intressenter till, säger Martin Hedman, koordinator för IUC-nätverken i Sverige, som menar att det är en väldigt låg kostnad.
Nyligen fick IUC-konceptet ett rejält stöd av den så kallade framtidsgruppen under ledning av industrimannen Carl Bennet. För att stärka tillväxten föreslog framtidsgruppen bland annat att stat och företag gemensamt ska satsa 500 miljoner kronor årligen under 5 år på att utveckla IUC.

NIKLAS HALLSTEDT

Fotnot: IUC-bolagen ska fungera som motor för det regionala näringslivet, inte minst genom att kunna ställa upp med riskkapital. Bakom varje IUC står framförallt lokala småföretag, men även storföretag och andra som exempelvis kommuner, banker och fackliga organisationer, däribland flera Sifavdelningar.
I dag finns 20 IUC-bolag. Ytterligare 5 står på tur för att få bli IUC, däribland Kista Application som Sif Stockholm har varit med att dra i gång.


Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.