Siffrorna bygger på SCB:s arbetskraftsundersökning som bearbetats av LO:s utredare Sven Nelander, som själv är förvånad över resultatet.
- Privatanställda tjänstemän har låg utbildningsnivå. Det är stora grupper som inte har den eftergymnasiala utbildningen. Jag är förbluffad över att det är så kolossalt stor skillnad mellan privat- och offentliganställda inom TCO, säger Sven Nelander.
En skillnad som han menar kan förklaras med att det inom den offentliga sektorn finns formella krav på kompetens exempelvis för lärare och sjuksköterskor.
Av sifarna är det 26 procent som har tvåårigt gymnasium, 28 procent som har treårigt gymnasium, 26 procent som har tvåårig eftergymnasial utbildning och 7 procent som har mer än tvåårig eftergymnasial utbildning. Bara HTF:s medlemmar har lägre utbildning.
Medan 46 procent av lärarna i TCO har högst tvåårig eftergymnasial utbildning och 50 procent har mer än tvåårig eftergymnasial utbildning.
- Sif:s medlemmar är yngre än de offentliganställda och TCO:s medlemmar i snitt, ändå är utbildningsnivån lägre. Det påtagliga är att så många har låg utbildningsnivå för att vara tjänstemän. Jag trodde att det skulle ha förändrats, säger Sven Nelander.
Men trots att utbildningsnivån bland sifarna är låg får de sällan del av personalutbildning, visar en LO rapport som presenterades tidigare i våras.
CHRISTINA SWAHN