Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sif och Metall kräver miljonbelopp i skadestånd av Sanmina

Efter avslöjandet av ett dokument som visar att Sanmina-SCI beslutat lägga ned sin verksamhet i Bengtsfors och Motala innan man diskuterat frågan med facket har Sif- och Metallklubbarna beslutat kräva skadestånd.
Publicerad
- Vi kommer att kräva ett ovanligt högt skadestånd för brott mot medbestämmandelagen, mbl. Det rör sig om miljonbelopp. Vi reagerar kraftigt mot det här tillvägagångssättet som även måste få politiska konsekvenser vad gäller lagstiftningen, säger Thomas Hagman, Sifs regionchef i Trollhättan.
Den kanadensiska koncernen Sanmina-SCI har beslutat lägga ned sin verksamhet i Motala där drygt 700 anställda varslats om uppsägning. I Bengtsfors har 140 varslats.
Det aktuella dokumentet avslöjar att företagsledningen tagit beslutet om nedläggningarna innan facken fått kännedom om saken.
Dokumentet visar även att företagsledningen har haft en noga uttänkt strategi för hur varslen ska hanteras. Med syfte att ge Sanmina-SCI anseende som ett seriöst företag planerade man erbjuda de anställda ett sex månader långt åtgärdsprogram. Men hjälpen skulle villkoras. Ett villkor var att facken skulle avstå från att koppla in en löntagarkonsult.
I de pågående förhandlingarna i Bengtsfors och Motala är något åtgärdspaket inte färdigt men löntagarkonsulter är inkopplade i båda fallen.
- Dokumentet som dykt upp visar att det medbestämmande vi ska ha enligt mbl är fullständigt bortsopat. När vi får möjlighet till inflytande handlar det inte om vad som ska ske utan enbart om hur.
- Det här är säkert vanligt på många företag i dag även om vi inte brukar få bevis för det. Besluten tas långt borta och man kan sitta och kryssa över en fabrik på kartan och så är den borta utan att vi har något att sätta emot. Det är helt oacceptabelt att det får gå till så, säger Thomas Hagman.

ANITA TÄPP










Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning
C&K 2-25

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.