Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Sif retar upp LO-fack

Sifs marknadsundersökning om inkomstförsäkringen har väckt irritation hos LO-förbunden Seko och Grafikerna. - Sif har försökt värva medlemmar bland Sekos medlemmar genom att locka med försäkringen och en lägre medlemsavgift, säger Magnus Drougge, projektledare på Mediafacket inom Grafikerna.
Publicerad
Grafiska Fackförbundet Mediafacket samarbetar med Seko när det gäller medlemmar i IT- och Telekombranschen.
- Stämmer uppgifterna så är det verkligen käpprakt åt skogen. Om vi ska tävla med varandra, genom att locka med försäkringar och lägre medlemsavgifter så förstör vi tilltron till facket. Jag är jäkligt irriterad och tänker gå till botten med det här, fortsätter Magnus Drougge.
Uppgifterna bekräftas av Nils Nobrand, ombudsman på Seko. Han delar irritationen.
Sifs marknadsundersökning, där flera tusen anställda inom IT-branschen kontaktats, har nyligen genomförts av ett telemarketingföretag på uppdrag av Sif. Magnus Staflin, projektledare på Sifs marknadsenhet, uppger att undersökningen har styrts av två kriterier.
- Det ena är att den bara skulle genomföras på det här branschområdet och det andra att endast tjänstemän skulle ringas upp. För att undvika några konflikter om gränsdragningar beslöt vi exempelvis att bara företag med maximalt 200 anställda fick kontaktas. På sådana företag brukar det inte finnas någon produktion, säger Magnus Staflin.
- Men ibland kan det ändå bli fel i urvalet. Och om det skett några misstag vill vi få vetskap om dem så att vi kan rätta till saken, fortsätter han.
Har de uppringda lockats med lägre medlemsavgifter?
- Kommunikatörerna på telemarketingföretaget fick strikta regler för vad som fick och inte fick sägas till de uppringda. Uppdraget var att berätta om Sif och vad Sif står för och om inkomstförsäkringen. Men om de som kontaktats har velat veta vad det kostar att vara medlem i Sif så har de naturligtvis fått veta det. Någon jämförelse med andra förbunds avgifter har absolut inte gjorts eftersom det vore etiskt fel att agera på det viset, säger Magnus Staflin.
- Jag tycker det här verkar vara en storm i ett vattenglas. Alla förbund använder sig i dag av telemarketing och det här är ingen rekryteringskampanj utan en marknadsundersökning.
Sifs inkomstförsäkring garanterar 80 procent av lönen vid arbetslöshet för den som tjänar upp till 30 750 kronor per månad. Den som har en högre inkomst kan betala en frivillig tilläggspremie för att få en ersättning motsvarande 80 procent.
ANITA TÄPP

Bläddra i senaste numret av våra e-tidningar

Bläddra i senaste numret av Kollega

Till Kollegas e-tidning

Bläddra i senaste Chef & Karriär

Till Chef & Karriärs e-tidning
Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.